glasfiberpool

Glasfiberpool (kompositpool) – pris och kostnader plastpool

Glasfiberpoolen är en populär och smidig poolstomme för dig som vill ha en enkel och snabb lösning. Poolen kommer i ett stycke och det finns många olika former att välja mellan. Men det finns ett par saker att tänka på och se upp med de billigare varianterna, de kan bli en besvikelse och mycket dyrt.

Den svåraste pooltypen att samla in priser för är plastpoolen, även kallat glasfiberpool eller kompositpool. Det finns pooler i otroligt skilda prisklasser. Vi har försökt väga in en kvalitetsaspekt i utförandet av glasfiberpoolen där större leverantörer går i god för poolen och lämnar garantier i många år. För den som verkligen vill finns det billiga importvarianter som vi är tveksamma till men som ändå inte ska förbises.

Vad är skillnad mellan glasfiberpool och kompositpool?

Egentligen är det ingen skillnad tekniskt sett och båda termerna används på liknande sätt. Kanske att de bättre/dyrare glasfiberpoolerna med många olika lager oftare kallas för kompositpool.

Pool av glasfiberplast – kostnader och priser

Nedan tabell ger ett riktpris för vad det kostar det att beställa en pool med poolstomme av glasfiberplast.

Poolstomme 4 x 8m
U-värdeCirkapris
Glasfiberpool – standard1-2 W/m² °C110 000 kr
Glasfiberpool – premium1-2 W/m² °C340 000 kr

* Höjd på poolen 1,5 meter för jämförelse

VIKTIGT: Innan du bestämmer dig för att skaffa en plastpool måste du kolla grundvattnet där du bor. Om du har högt grundvatten kan du inte anlägga en nedgrävd plastpool eftersom grundvattnet lyfter hela poolen.

Vad är en glasfiberpool?

glasfiber

Glasfiber används ofta som kompositmaterial eller för överföring av ljus.

Enkelt beskrivet är en glasfiberpool gjord av glasfiber och plast.

Glasfiber är glas som smälts ner och formats till en armeringslik fiberstruktur med tjocklek från 0.001 – 0.1 mm. Glasfibrets egenskaper är starkt, styft och lätt och används ofta i kombination med något annat material, ofta någon form av plast. T.ex. inom båtindustrin har skrovet sedan många år tillbaka tillverkats av glasfiberväv och härdplast polyester.

Plasten i poolstommen utgöras av vad som kallas härdplast. Vanligaste förekommande härdplast i pooler är:

  • polyester
  • vinylester

Plasten spelar stor roll för kvaliten på poolen. De billigare poolerna har polyester, för att polyester är billigare. De dyrare har vinylester eller en kombination av de båda. Vinylester är till skillnad mot polyester vattentätt, och förhindrar därmed blödpest (se längre ner)

Vanligt är ett eller flera lager av glasfiberarmerad härdplast i kombination med isolerande material, stålbalkar, ett eller flera tätskikt samt gelcoat som ytskikt (jämför med liner för betongpooler). Gelcoat är vattenresistent, starkt och UV beständigt och lämpar sig därför väl. Gelcoat används även som ytskikt på båtar. Vissa tillverkare gör ytterligare förstärkningar med både kevlar och kolfiber som kompositmaterial för att få en ännu styvare och tåligare pool, ofta blir de då även självbärande.

Fler lager och komplexare uppbyggnad av poolen desto dyrare och (oftast) bättre pool. En riktigt bra pool ger livstids garanti mot både läckage och osmos. Pooler med sämre kvalité ger 5-10 års garanti, vilket är kort livslängd för en pool. Plastpoolen bör även klara av det svenska klimatet med bl.a. stora temperaturskillnader och tjäle i marken som inte finns på sydligare breddgrader. Kolla därför att denna aspekt har tagits hänsyn till vid konstruktion av poolen.

Sammanfattningsvis – stommen utgörs av glasfiberväv och någon härdplast. Inom poolbranschen kallas denna pool för glasfiberpool eller kompositpool.

Fördelar med glasfiberpool

  • Enkel och snabb installation (gäller för pooler som ej behöver stöttas med betong runt poolen)
  • Hela poolen kommer färdig i ett stycke
  • Kräver mindre arbete på plats
  • Kan fås i olika former och djup
  • Inbyggd trappa i olika utförande

Nackdelar med glasfiberpool

  • Alla glasfiberpooler måste dräneras
  • Plastpooler passar inte för områden med högt grundvatten
  • Du kan behöva ha en dräneringspump som behöver vara påslagen hela året
  • Behöver kranbil eller lyftkran på plats vilket kan vara dyrt
  • Otroligt skilda kvaliteter. Köp en kvalitetspool så undviker du böldpest (osmos) – se nedan
  • Glasfiberpooler är oftast inte eller väldigt lite isolerade
  • Får du en skada på ytan kan hela poolen behöva bytas ut

Varning för Osmos (böldpest)

Pooler som är uppbyggda av glasfiber och polyester riskerar att drabbas av Osmos eller blödpest. Osmos uppstår när vatten tränger in genom poolens ytskikt och når glasfibret. Vattnet börjar då successivt lösa upp glasfibern och kan därefter inte komma ut igen varpå det byggs upp ett tryck som slutar med att blåsor eller bubblor bildas (därav böldpest). Fråga alltid poolleveratören om garantier mot Osmos. Vissa glasfiberpooler ger till exempel livstidsgaranti mot Osmos. Ofta har dessa pooler ett bättre ytskikt som skyddar mot osmos.

Vad är skillnaden mellan glasfiberpool och plastpool?

En plastpool innefattar olika typer av pooler gjorda av plast, varav glasfiberpoolen är en typ. Exempel på olika plastpooler är:

  • Glasfiberpool eller kompositpool. Helgjuten i ett stycke, kvaliten varierar mycket beroende på val av plast samt antal lager vid uppbyggnad av stommen.
  • PP Pool är en ren plastpool gjort av polypropen (PP) helt utan glasfiber. Därmed också helt säker mot böldpest. Plasten är mjukare och stommen svetsas ihop och får rakare linjer jämfört med glasfiberpoolen. PP polen kräver gjutning runt poolen vid installation då stommen inte är stark nog att stå emot mark eller vattentryck.
  • Enklare plastpool som du köper på Jula eller Biltema.

Återförsäljare

Byggmax har ett brett utbud av plast och kompositpooler i olika prisklasser, allt från enklare modeller till de lite dyrare.

glasfiberpool lyftkran

Glasfiberpoolen lyfts på plats i ett stycke

Viktigt att tänka på när du ska anlägga en glasfiberpool

Extra känslig för markförhållandena

Alla pooler är känsliga för mark och grundvattenförhållandena. Men plastpooler är lätta och därför mycket känsliga för grundvatten. Har du perioder med högt grundvatten rekommenderas mycket god dränering eller ett annat poolsystem.

Måste byta hela poolen

Alla andra pooler har liner som skyddar och kan bytas efter ett antal år. För plastpooler är det inte så. Det finns möjlighet att laga plastpooler som slits men det blir sällan snyggt. Därför behöver hela poolen bytas om den solbleks, slitits eller gått sönder av exempelvis tjällyftning, grundvatten eller liknande.

Vissa plastpooler behöver återfyllas noga och fyllas med vatten med försiktighet

Vissa plastpooler behöver man fylla på lite vatten och samtidigt återfylla. Och sedan fylla på lite vatten till och sedan återfylla. Eftersom detta tar tid så kan det låsa fast byggaren på arbetsplatsen då en pool kan ta många timmar att fylla med vatten. Plastpooler av lite billigare karaktär är mycket känsliga med just detta. De kräver ibland att man gjuter omkring med sand eller betongliknande massa parallellt med att man fyller på vatten. Högkvalitativa komposit/glasfiber pooler brukar ha mindre problem med detta, vissa dyrare varianter är även fribärande.

Välj en pool med bra kvalitet för en mindre plastig känsla

Enkla billiga plastpooler kan lätt ge ett väldigt plastigt intryck. Det är givetvis tycke och smak men vi gillar mer gedigna pooler så välj en som är nivån ovanför badbalja. Det finns också plastpooler som har mycket låg kvalitet. En pool ska vara i backen och utsatt för sol i mer än 30-40 år. Därför vill vi slå ett slag för kvalitetspooler.

Plastpooler ej förankringsbara

En plastpool är inte byggt för att man ska borra och fästa saker i poolen och det blir därför svårt att förankra poolen i trädäcket eller liknande. Tänk därför igenom hur altan eller stensättning ska anläggas så den inte sätter sig. Det är som bekant svårt att packa marken kring poolen vilket gör att plintar och liknande ofta sätter sig efter ett tag nära poolen. Därför är det extra noga att återfylla plastpooler ordentligt och se till att förankra altanen i något som gör att poolen inte tar skada om sättningar sker.

KOMPOSIT
Kombinationen av två eller flera olika material som tillsammans bildar ett nytt konstruktionsmaterial kallas för komposit. Tekniken har används länge, till exempel för lerhus där man kombinerar lera med växtmaterial för att få en stark husvägg. Nuförtiden används kompositer inom bl.a. flyg, försvar och bilindustrin där man vill ha lätta starka material. Vanliga material inom komposit som den armerande delen är kevlar, kolfiber eller glasfiber i kombination med härdplast av epoxi, polyester eller vinylester.

Inom poolindustrin är det glasfiber och härdplast som är de två vanligaste ingående materialen i poolstommen som då kallas för glasfiberpool eller kompositpool.

POOLTIPS

Vi har sammanställt en lista med 19 viktiga tips inför poolbygget. Du laddar ner den gratis här.