Vilken cellplast ska jag ha i poolgrunden?

Fråga

Hej!

Ska gjuta en platta till en pool som är 4*8 och jag undrar vilken typ av cellplast ni rekommenderar, har hört allt från S80 till S300. Har försökt att googla fram svaret men hittar inte vad man använder. S80 och S100 är enkla att få tag på, men S200 och S300 är svårare.
M.v.h Jens

Svar

Hej Jens,

Tack för en bra och relevant fråga. Det snabba svaret är att det beror på hur djup din pool är. Har du en standardpool 1.5 meter djup kan du välja S100 och ha god marginal att cellplasten klarar lasten från vattnet.

Cellplast har olika klassificeringar utifrån hur hög last den tål, även kallat tryckhållfasthet. Vanligt förekommande cellplast är S60 upp till S300. Det är siffran efter ”S” som anger maximal tryckhållfasthet i kPa (kilopascal) vid korttidslast. För en pool är man mer intresserad av långtidslasten. Som riktlinje kan man säga att långtidslasten är lägre med en faktor 2.5. Alltså S100 klarar 100 kPa korttidslast och 40 kPa långtidslast. Kolla med tillverkaren för just den cellplast du köper vad som gäller för långtidslast.

1 meter hög vattenpelare har ett tryck på 10 kPa. En standardpool som är 1,5 meter hög har ett vattentryck på 15 kPa. Väljer du S100 som klarar tryck upp till 40 kPa har du god marginal.

Hoppas det besvara din fråga

Hälsningar,
Poolar

Detaljer:
Pascal är enhet för tryck, även definierat som N/m2 eller bar. Pascal kan översättas till: 1 kPa = 100 kg/ms2 = 100 kgf/m2 där f står för force.

Trycket från vatten räknas ut: densitet (kg/m3) x  tyngdacceleration (m/s2) x höjd (m).