Fråga

Hej

Står i funderingarna att jag vill bygga pool. Det lutar åt att jag ska bygga den själv och tänkte att en murad pool är bra. Vilka poolsystem tycker du passar, rekommenderar du någon speciell.

// Calle

Svar

Hej Calle,

Utifrån ett “murande perspektiv” så tycker jag att du ska kolla på nedan poolsystem. De har olika grad av murning och betong i sig.

  • Bygga en pool med leca. Se länk till denna pool här. Här murar du upp din pool. Jag saknar beskrivningar av hur helheten fungerar ihop med denna pool. Dvs hur du får ihop allt till en fungerande pool med grunden/väggarna/liner/inlopp mm. Man får lite ta fram sitt eget system. Så uppfattar jag det – kontakta mig gärna om du hittar en bra helhetslösning för självbyggare som använder thermopool – jag har inte hittat något.
  • Thermopool. Se länk till denna pool här. Denna murar man egentligen inte upp. Man behöver dock finputsa denna pool invändigt om du vill undvika att få märken i cellplasten från fötter när man skjuter från med fötter osv. Så viss mån av murning / putsning är det där. Det man gör däremot är att man gjuter betong i isolerande block som läggs ut som legoklossar och som man sedan bygger upp till en vägg. Dessa byggblock passar byggare som bygger pooler som specialitet mer än privatpersoner då det är mer byggblock än ett komplett byggsystem. Att bygga med denna själv är något jag undrar över hur enkelt det är för dig. Jag saknar beskrivningar av hur helheten fungerar ihop med denna pool. Dvs hur du får ihop allt till en fungerande pool med grunden/väggarna/liner/inlopp mm. Man får lite ta fram sitt eget system. Så uppfattar jag det – kontakta mig gärna om du hittar en bra helhetslösning för självbyggare som använder thermopool – jag har inte hittat något.
  • Tjällden Isogrund pool. Se länk till denna pool här. Denna murar man inte heller upp men man gjuter betongpelare i färdigproducerade tjocka isolerande poolblock som är 1,5 m höga direkt från tillverkaren. Du behöver också finputsa denna poolen litegrann. Inte lika mycket som thermopool då man redan från fabrik får ett betongytskikt från fabrik men man kan behöva putsa över skarvarna mellan poolväggblocken och du kan behöva putsa även trappan. Denna pool är ett poolsystem snarare än bara poolblock som man murar. Man behöver bara följa instruktionerna så får man ihop en pool.

Denna artikel om poolstommar tar upp dessa frågeställningar lite mer och under varje pooltyp kan du se vilka av poolerna i detalj som klarar att stå emot vattentryck och marktryck.

Mvh,
Jonas