Bergvärmepump som låter mycket

Fråga

Hej,
Vi har köpt ett hus med inomhuspool på 6 * 3 meter, i ett hus från 1973. Poolen värms av bergvärme. Det som gjorde mig mycket förvånad var att pumpen låter väldigt mycket. Den är placerad i pannrummet som angränsar till poolrummet. Ljudet hördes utifrån, lät som en trädgårdsmaskin var i full gång och då var det 2 stängda dörrar i mellan. Detta måste åtgärdas och då är mina frågor:
– Hur ofta behöver pumpen gå? (Låt säga att vi badar 1 gång/veckan och vill ha ca 28 grader varmt
– Ska pumpen bytas mot en som låter mindre? (förra ägaren tror att den är dryga 15 år) eller ska man isolera rummet på något sätt?
Tacksam för svar!
Hälsningar från en nybliven inoomhuspoolägare

Svar

Hej Camilla,

om vi börjar med din första fråga så är det mycket svårt att svara på. Det beror på många faktorer. T.ex. har du poolskyddet på när du inte använder poolen? Ett poolskydd isolerar och gör att pumpen behöver gå mycket mindre p.g.a mindre avdunstning och värmeförlust. En annan aspekt att ta hänsyn till är om pumpen är rätt dimensionerad till poolstorleken? Har du för klen pump behöver den gå mycket oftare, kanske hela tiden då den inte klarar av att värma upp vattnet till önskad temperatur. Normalfallet för en luftvärmepump, som är det vanligaste sättet att värma sin pool på, som är rätt dimensionerad och med poolskydd på går pumpen ungefär 30-60 min/dygn vid 28-29 grader i vattnet.
Läs mer om poolvärmepump och vad som är viktigt att tänka på här https://www.poolar.se/val-av-poolvarmepump/

Andra frågan rekommenderar jag att du kontaktar någon återförsäljare av bergvärmepumpen. Det låter inte rätt att den ska låta så mycket som du beskriver. Jag skulle satsa på att byta ut pumpen istället för att isolera hela rummet. De nya pumparna låter knapp något alls.

Lycka till!

Hälsningar
Jonas