Poolkonstruktion för vattentryck och marktryck

Fråga

Hej

Hur stabiliserar man upp en pool så att den ska klara vattentryck och marktryck. Förstår att det beror på vilken pool det är men har du några generella tips?

Mvh Henrik

Svar

Hej Henrik,

Tack för frågan. Precis som du säger så beror det väldigt mycket på.

  • Vissa pooler behöver man fylla på vatten litegrann och samtidigt återfylla. Och sedan fylla på vatten litegrann och sedan återfylla osv. Eftersom detta tar tid så låser det fast byggaren på arbetsplatsen. Plastpooler av lite billigare karaktär är mycket kinkiga med just detta. De kräver att man gjuter omkring med sand eller betongliknande massa parallellt med att man fyller på vatten. Här är exempel på problem med plastpool som sätter sig.
  • Vissa pooler kan du fästa exempelvis altanreglar i. Det är något som ytterligare stabiliserar upp poolen. Flera av poolerna vi täcker in på hemsidan klarar det, dock inte plast- och kompositpoolerna.
  • Armering och betong i vissa poolsystem (framförallt thermopool och Tjällden poolen) gör att de kan vara helt fribärande pooler

Denna artikel om poolstommar tar upp dessa frågeställningar lite mer och under varje pooltyp kan du se vilka av poolerna i detalj som klarar att stå emot vattentryck och marktryck.

Mvh,
Jonas