Billigaste sättet att bygga pool

Fråga

Hej

Det skiljer mycket bland priserna när man jämför olika lösningar på nätet. Har du bra input kring billigaste sättet att bygga pool?
Tycker det verkar vara en djungel av priser och liknande där ute..

Hälsar
Gunnel

Svar

Hej Gunnel,

Det är en mycket bra fråga. För att svara på frågan behöver man sätta sig in i de olika delarna av en pool som påverkar priset.

  • Nergrävd pool eller ovanmark pool. Grävningen är en dyr del av själva poolen, så kan du ha en ovanmarkpool sparar du mycket pengar. Denna del av poolkostnaden är i princip samma för alla pooler. Kom ihåg att det är ganska dyrt att frakta bort materialet, glöm inte det. En 8×4 pool nergrävd som är 1,5 meter djup genererar 70 kubik jord som när det är uppgrävt blir över 100 kubik. En lastbil till en deponi kostar mellan 1300-1600 kr per lass för tippavgiften + moms samt mellan 600 – 800kr + moms/timme för frakten.
  • Stommen. Poolstommen skiljer sig markant åt mellan olika pooler, välj det som känns bra för dig. Här har du en poolväljarartikel där vi guidar dig kring poolerna och deras för och nackdelar. Det viktiga är att man jämför samma. Titta på isolering, beständighet i mark, tillval och trappa, poolkonceptet som helhet. Är det ett byggmaterial eller ett poolsystem med monteringsanvisningar?
  • Kvalitet. Det finns bra grejor och dåliga grejor som med allt annat. Bilda dig en uppfattning om det är kvalitet du köper eller inte.
  • Tillbehören. Med dessa menas normala tillbehör som lampor, rening, värmepump etc. som behövs för att få en fungerande pool. Även poolskydd/pooltak och inte minst lyxattiraljer som jetstream som används för att kunna simma i poolen. Här händer det väldigt mycket på priset beroende på vilka tillbehör du lägger till. Men det finns samtidigt inte så många olika distributörer i Sverige så priserna bör vara ungefär samma utifrån samma kravspecifikation. Så se till att jämföra samma samma, vilket ibland kan vara svårt då två olika offerter kan klumpas ihop på ett förvirrande sätt för dig som kund och därmed blir svåra att jämföra. Speciellt om du har arbete och material ihopslaget. Ta därför in pris på material för sig och arbetet för sig, eller åtminstone specificerat var för sig.
  • Support och service. Det finns oseriösa aktörer i poolbranschen. En poolstomme ska hålla i väldigt många år. Även tillbehören ska hålla länge och ofta behöver man support eller byta någon del som gått sönder. Var därför noga med att återförsäljaren är seriös, ekonomisk stabil och kan erbjuda bra support.

För att få en uppfattning av vad en pool kostar använd vår priskalkylator. Här räknar du ut ungefärligt pris på materialet och arbetet.

Mvh,
Jonas