LED är en av de vanligaste lamporna till pooler på marknaden idag, och ett självklart val för många som köper pool. Men hur många lampor är lämpligt att ha, och var i poolen du placerar lamporna? Det finns även lite roliga tillval som att styra färgerna på lampan med en fjärrkontroll.
LED eller halogenbelysning av pool?
En av de vanligaste lamporna till pooler idag är LED. De drar en tiondel så mycket energi som halogenlampor. En LED-lampa drar cirka 30 watt och en halogenlampa cirka 300 watt för samma ljusstyrka. En LED-lampa håller också avsevärt mycket längre, med brinntider på 25 000 h.
Hur många lampor ska man ha?
Antalet lampor är en smakfråga, och en prisfråga. Det beror även lite på vilken färgen på linern eller kaklet. Vi rekommenderar att inte snåla på belysningen. Rätt belysning bidrar till ett vackert och rofyllt inslag i trädgården när mörkret faller på. Vill du bada när det är mörkt kan bra belysning även kännas säkert.
Ett grovt riktmärke som kan användas som minimikrav är en lampa per 20 m2 vattenyta för ljus liner. Vid mörkare liner är riktvärdet 2 lampor. Ljus liner räknas ofta som vit eller grå mosaik och mörk liner är blå eller mörk mosaik. Exempel för en 3 x 6 pool med 18 m2 vattenyta och ljus liner kan det räcka med 1 lampa.
Ljusstyrkan på LED lampor mäts precis som vanliga lampor, i Lumen
Styrkan på en lampas belysning mäts i Lumen (lm). En standard vit LED lampa till pooler har lumen på mellan 1400-2000 lm. Det motsvarar ungefär ljusstyrkan en 150-250 watts gammal hederlig glödlampa.
Säkerheten viktig – låt ALLTID elektrikern koppla in poollamporna
El och vatten kan kännas lite läskigt, så rådet är självklart att låta ett proffs installera poolbelysningen.
Elen behöver också planeras in redan vid själva poolbygget. Många kopplar in sig på t.ex. utemiljöns övriga eldragningar. Förutom belysning behövs el till poolteknikrummet som bl.a. driver poolens cirkulation samt till poolvärmepumpen.
Rostfritt betydligt dyrare
Som med allt som har med rostfritt och pooler att göra så kostar rostfria paketet med lampor mer än i plast. Tänk på att välja samma material på bräddavlopp, lampor och inlopp för en enhetlig känsla. Det kan upplevas som lite omatchande att ha bräddavlopp i plast och lampor i rostfritt.
Belysning med färger – ett roligt tillval
Det finns poolbelysning som gör att du kan sätta lite färg på poolen. Det är en kul ”pryl” som gör att poolens belysning kan styras färgmässigt med en fjärrkontroll. Tillsammans med linerns eller kaklets färg kan det bli en ganska spännande effekt.
Lampor med färg kallas för RGB-lampor. De kan styras med en fjärrkontroll, både stänga av och på lampan samt byta färg. Vill du inte ha fjärrkontroll går det att koppla in vanlig strömbrytare istället. Fördelen med strömbrytare är att du då kan slå av strömmen vid eventuell byte av lampan. RGB lampor finns i både rostfritt och plast, se t.ex. Pahlen för mer information.
Placering av poollampan
För en standardpool med djup på 1.5 meter placeras normalt poolbelysningen cirka 70 centimeter under vattenytan. Det är en ”lagom” höjd för att få en behaglig och skön belysning i poolen.
Byta lampan
Beroende på poolsystem så kan byte av poollampa fungera på olika sätt. Används standard i branschen (typ Fluidras produkter) behöver lampan kommas åt inifrån poolen. Poollampan lossas först ur sitt hölje, och lyfts därefter upp ur poolen ovanför vattenytan. Vid installationen säkerställs alltså att sladden är lång nog och räcker hela vägen upp. Har du får kort sladd måste poolen tömmas på vatten för att kunna byta lampan vilket gärna undviks.
OBS – En självklarhet, men påminner ändå om det: Slå alltid av strömmen innan byte av lampa!
Matcha poolbelysning med omgivningen
När du bygger din poolbelysning och är i kontakt med elektriker, försök även ta hänsyn till miljön runt omkring poolen. Poolen må vara en viktigt detalj, men miljön runt poolen är var du kommer spendera mestadels av tiden, vilket gör den minst lika viktig. Att sammankoppla belysningen i poolen enhetligt med belysningen runt omkring, exempelvis fjärrstyrning, samt att se till att miljön runt omkring inte tar över uppmärksamheten eller gör det för mörkt. Exempel på belysning kan vara att placera en lampa under ett träd, eller lysa upp häcken/mur/staketet runt om din tomt.