Pool i kakel har ett splittrat rykte. Å ena sidan är det få poolkonstruktioner som kan mäta sig med kakelpoolens elegans och starka tålighet mot slitage. Å andra sidan finns det många fallgropar som kan orsaka både huvudvärk och tråkiga extrakostnader. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du ska bygga kakelpool.
Vilken poolstomme lämpar sig bäst för kakelpool?
Först och främst reder vi ut vad som egentligen menas med en kaklad pool. Kaklet läggs i princip alltid på en gjuten poolgrund i betong. Anledningen är att kakel är extremt känsligt mot rörelser i marken. En robust och stabil stomme är alltså A och O för en lyckad kakelpool – och gjuten betong är den starkaste lösningen. Läs mer om poolstommar i betong här. Även Tjälldens poolstomme kan levereras komplett med kakel som ytskikt.
En pool utsätts för högt tryck från vattnet, klorider och fukt. Det innebär att betongen måste vara stark nog att klara dessa tryck konstant under lång tid. Armering för att minska risk för sprickor och hundra procent vattentäthet är ett måste.
Kakel, klinker, mosaik i poolen – vad är skillnaden?
För nybörjaren kan det kanske vara lite förvirrande när ord som klinker, mosaik och kakel blandas ihop. Skillnaden mellan klinker och kakel är i grunden att klinker läggs på golv och kakel sätts på väggar. Det är så det benämns när man pratar om klinker/kakel i kök och badrum exempelvis.
Mosaik är plattor som putsats ihop för att skapa större plattor, vilket i många fall ger ett mer estetiskt, attraktivt yttre som kan skräddarsys på flera sätt. För att undvika missförstånd använder vi här ordet kakel.
Kakel i poolen – fördelar och nackdelar
Som med det mesta annat finns det både för och nackdelar med en gjuten betongpool med kakel. Fördelarna berör främst utseende och anpassningsmöjligheter.
Fördelar:
- Lyxigt och tidlöst utseende
- Bra underhåll och rengöring gör att ”nykänslan” kan hålla i sig i decennier
- Stora möjligheter att designa utifrån egna önskemål och behov
Nackdelarna är att det kräver ett mycket precist utförande, både kring markarbetet och kakelsättningen. Sedan kan vinterkonserveringen innebära lite väl mycket arbete för vissa.
Nackdelar:
- Kräver felfritt markarbete och poolstomme – kan vara svårt att göra själv
- Kräver en del kunskap för att säkra utomhuspoolen för vintern
- Dyrt i jämförelse med andra pooltyper
- Reparationskostnader kan bli dyra och omständliga
Håll poolen tät med rätt tätskikt
En minst lika viktig aspekt är tätskiktet, alltså det material som läggs mellan stommen och kaklet. För att en kakelpool ska kunna klara markrörelser, vattentrycket och kalla vintrar måste tätskiktet vara 100 % tätt. Detta beror på att kakel som ytskikt i sig inte ger någon tätning, vatten tränger igenom fogarna. Det är precis samma princip som när man kaklar badrum, där man alltid har fuktspärr eller tätskikt. Skillnaden är att en pool generellt får utstå mer tryck vilket sätter än högre krav på korrekt utförande.
Det finns olika typer av tätskikt för en kaklad pool. Det vanligaste alternativet är vattenfast/vattentät betong av hög kvalitet. Det låter kanske självklart och ”enkelt”, men det är en mycket precis blandning som måste uppnås för att betongen på lång sikt ska hålla tätt. ”Hemmablandningar” av betong lyckas sällan, men det beror så klart på hur mycket erfarenhet man har.
Det är med andra ord lätt att göra fel när det kommer till tätskiktet. Stommens armering och formsättning kan vara hur professionellt utfört som bara möjligt – men läcker det in vatten spricker alltihop. Det är också något som är komplicerat och kostsamt att reparera i efterhand. Erfarna hantverkare och poolleverantörer rekommenderas om du inte själv har total kontroll och kunskap kring material och utförande. Det är vanligt att man provtrycker poolen och alla rör när allting är klart och tätskiktet har torkat. Detta gör man genom att fylla hela poolen med vatten och vänta 2-3 veckor för att försäkra sig om att det inte finns någon läcka.
Bygga kakelpool som klarar vintern
Vårt ibland tuffa nordiska klimat gör att kakelpoolar utomhus kräver lite extra planering, utförande och underhåll. Det absolut viktigaste när du ska välja kakel till din pool, är att det är frostsäkert. Annars är det nästan garanterat att kaklet förr eller senare kommer utsättas för frostsprängningar, vilket gör att kaklet spricker eller lossnar. Att både kakel och stomme är korrekt utfört och i rätt material är med andra ord avgörande för att få en vinter- och frostsäkrad pool.
Planera poolbygget
Kollar man runt på diverse forum på internet är erfarenheterna av kakel i pool delade. Det finns definitivt saker som kan gå fel under bygget och som inte visar sig förrän långt senare. Det nya, glansiga utseendet kan också mattas av och inte ge samma storslagna intryck efter några år. Det gäller dock mer eller mindre alla pooltyper. Rengöring och underhåll ger bäst förutsättningar för att hålla poolen hel och fin under många år framöver.
Ska man vara väldigt generell så kan man säga att äldre poolar har fler problem än nyare. Både teknologi och material har förfinats med åren, till exempel högre kvalitet på fix och fogmassa för tätskiktet. Effektivare sätt att gjuta betongstomme underlättar också.
Ett tips om du ska bygga poolen helt själv, är att vara mycket noggrann under planeringsfasen och inte hasta igenom något steg. Görs allt korrekt blir slutresultatet snyggare och säkrare än nästan alla andra alternativ. Blir det fel å andra sidan kan det leda till höga reparationskostnader och andra problem.
Glöm heller inte att betong behöver lång tid att torka. Ska du anlita en poolbyggarfirma är det inte ovanligt att de vill avsäga ansvar från själva kakelsättningen, om det är det du ska använda. Vi rekommenderar då att därefter anlita en firma som specialiserar sig på kakel och klinker, och som har erfarenhet av kakel för poolar. Ofta kan du få tips på bra kakelsättare från de som gräver poolen.
Underhåll av kakelpool på vintern – Isolera
En kakelpool inomhus som byggts korrekt är i princip den mest underhållsfria poolen man kan ha. Den sköter sig själv och de eventuella problem som svenska vintrar kan orsaka påverkar inte på samma sätt. Regelbunden rengöring brukar räcka för att hålla poolen i nyskick. Utomhus är det så klart lite av en annan femma.
Den vanligaste frågan är hur man ska göra på vintern. Till skillnad från exempelvis poolar med liners så kan man inte låta vattnet frysa i en kakelsatt betongpool. Beroende på var i landet man befinner sig kan man klara sig undan med att hålla i gång cirkulationen och eventuellt hålla den tillräckligt uppvärmd (över fryspunkten). Gärna med ett ”tak” av frigolit eller plåt på vattenytan för isolering. Det beror dock som sagt hur kallt det faktiskt blir där poolen befinner sig. För dig som bor uppe i norr kan det innebära en risk att låta vattnet vara kvar och/eller kostsamt med uppvärmningen.
Underhåll av kakelpool på vintern – Tömma vattnet
Det vanligaste, och på många sätt säkraste, sättet att skydda poolen från vinterkylan är att helt enkelt tömma ur vattnet. Det kan vara omständligt och tidskrävande, men brukar rekommenderas om man vill minimera risken för skador. Tänk på att det fortfarande kan finnas kvar vattenrester runt kaklet när den är tömd. Att tömma poolen dagen innan vinterkylan kommer, kan alltså leda till att vattenresterna fryser och orsakar skador. Bäst är att tömma den långsamt så att vattenytan sjunker sakta och således gradvis torkar.
En annan aspekt som vi redan nämnt är att grunden eller poolstommen måste vara stabil och hundra procent vattentät. Tänk på att en poolstomme i betong måste torka helt innan kakel kan börja läggas, och att detta normalt tar ungefär en månad. Skulle poolen läcka är det generellt dyrare att reparera än en pool med duk till exempel.