Tre vanliga poolsarger – så väljer du rätt kant till din pool

Poolsarg, även ibland kallad kanttäckning, är poolförbindelsen mellan din poolstomme och omkringliggande omgivning. Det vill säga ramen närmast poolen. Det vanligaste materialen är trä, sten eller granit. En genomtänkt poolsarg ger en vacker inramning av poolen, och sätter den extra finishen till helheten.

Enkelt beskrivet så handlar val av poolsarg mycket om design och preferens. Många som väljer att bygga ett trädäck fortsätter med trädäcket hela vägen intill poolen. Men det är även snyggt att kombinera ett material för poolsarg med ett annat material för kringmiljön. Ett trädäck med en vacker granit eller sten som poolsarg är populärt. Kombinationerna är många. 

poolstommeVill du ha en kostnadsfri offert på ditt poolbygge, eller få hjälp att välja en schysst pool för din tomt? Gör en förutsättningslös intresseanmälan, så hjälper någon i vårt team dig att landa rätt. Få kostnadsfri offert här.

Infästningen viktig

Oavsett vilket material du väljer kräver poolramen att infästningen görs korrekt. Infästningen skiljer sig åt beroende på poolstomme och material på ramen. Gemensamt är dock att de bör förankras väl då ramen ska tåla hopp, spring, avstamp, in och ur stigningar ur poolen etc. Påfrestningarna är större för ramen, och sidan som vetter mot poolen ligger fritt och har inget stöd från intilliggande material. Hör med din återförsäljare hur du gör infästningen på bästa sätt. Vissa poolkonstruktioner rekommenderar att man lägger poolramen först när poolen är fylld.

Poolsarg i trä

Det vanligaste när man bygger pool är att man bygger ett trädäck intill, varpå många fortsätter med trä som val av poolsarg. Men det förekommer även att man har trä som poolram, för att sedan ha sten på uteplatsen. Många väljer att gå upp en dimension i bredd för ramen jämfört med resten av trädäcket. Det finns många olika varianter av finish på träramen. Rundade kanter är vanligt, både enkelt och dubbelt. Vissa väljer att ha spår för lite bättre grepp och skydd mot att halka. Montering bör ske med kärnvirket uppåt för att minska risken för sprickbildning. En annan aspekt att ta hänsyn till är om poolramen ska sticka ut en liten bit över kanten, som skvalpskydd. Det är inte ovanligt att låta träramen sticka ut över vattnet 2-3 cm.

Nackdelen med trä är att det inte har lika lång hållbarhet som exempelvis sten. Ytan närmast din pool är var stora vattenmassor kommer hamna när man går upp och ner ur poolen, samt hoppar och leker. Detta gör att träet kommer slitas med tiden, med det är samtidigt det billigaste alternativet och går enkelt att byta ut. För att förlänga livslängden kan man olja in en gång om året.

Det billigaste träslaget är helt vanlig furu. Men det finns många andra träslag att välja mellan. Några är Bangkirai som är 3 gånger så dyrt som furu, Sibirisk lärk eller olika varianter av träkomposit som består av träfiber och plast och har mycket bra egenskaper vad gäller livslängd och är helt underhållsfri.

Poolsarg i sten

Poolsarg i granitkeramik. Bild: Stenbolaget.se
Poolsarg i granitkeramik. Bild: Stenbolaget.se

En av de vanligaste lösningarna på material till ram för poolen är sten. På grund av dess lite lägre pris än granit men längre hållbarhet än trä gör det till ett attraktivt alternativ hos många. Sten är en bra lösning för dig som har ett trädäck och som söker en avgränsning eller skydd mot vatten närmast poolen. 

Det finns idag ett stort utbud på olika former och färger. Det finns gott om formade hörnbitar och kantsten som är rundade intill poolen, som gör det lätt och behagligt att ta sig upp och ner ur poolen. 

Poolsarg i Granit

Ett lite mer exklusivt alternativ men väldigt trevligt är att använda granit som kantsten. Granit är en tydligt prisklass uppåt jämfört med ovanstående alternativ, men är samtidigt den måste hållbara lösningen och erbjuder ett stort utbud på färger och mönster. 

Då granit är en hårdare typ av sten, förekommer inte lika många olika former som exempelvis sten. Då detta må vara en nackdel, så minskar risken för skador och sannolikheten att graniten skulle gå sönder. 

Poolsarg i granitkeramik

Ett begrepp som blir allt vanligare är granitkeramik. Tillskillnad från namnet så finns det ingen koppling till vanligt granit. Granitkeramik består av porslinslera som är sammanpressad, med fördelen att det inte binder upp fukt p.g.a. dess höga densitet. Därav så lämpar sig granitkeramik utmärkt till att ha utomhus och i miljöer som utstår förslitning med tiden. P.g.a. dess funktion att inte binda vatten tas det inte någon skada av frost, som ger en lång hållbarhet.

Granitkeramik ser till utseendet ut som vanlig granit eller sten, men dess materialistiska funktioner skiljer sig åt. 

Priser

Trä, sten och granit ligger i tre olika prisklasser. Nedan är riktlinjer för en 4 x 8 meters pool

Trä är med klar marginal den billigaste. Beroende på val av form och trä så varierar priset ungefärligt från 4 000 till 6 000 kr. Läs även artikel om altan och trädäck till poolen här

Nästa steg upp i pris är sten, som varierar mellan 16 000 upp till 20 000 kr. Prisskillnaden har att göra med typ av sten och form. Formade stenar har ett betydligt högre pris. 

Granit är den dyraste typen att poolsarg, och priset ligger här på allt från 24 000kr upp till 40 000 kr.  

Poolsarg tillsammans med pooltak

Beroende på vad man önskar för typ av poolskydd, kan det påverka valet av poolsarg, samt material runt poolen.  När det kommer till pooltak, så har man skenor som går ut bakom ena poolens kortsida, som taket samlas vid när poolen är ”öppen”. Dessa skenor behöver därmed fästas i poolsargen, oavsett om man har trä eller sten. För stensarg, så behöver man förborra hål, och sedan använda sig av en speciell fästningsanslutning för att kunna fästa skruvarna i borrhålen. För trä så skruver man som vanligt.

Det som kan ställa till det lite för pooltak är om har olika material på poolsargen och omgivningen, ex kantsten med altan. Trä är levande, och kan då ”röra sig” annorlunda än stenen under åren, varpå det kan bli svårare för taket att glida i skenan.