öppna pool inför sommaren

Öppning av pool inför sommaren – 9 steg guide

Denna artikel beskriver uppstart av din pool. Artikeln är generell för att passa de flesta pooler, men självklart beror din uppstart på vilken teknisk utrustning du har.

Tips – fota nu alla inställningar

Ett tips är att i all enkelhet ta foto med mobilen på hur all utrustning är inställd vid både sommaruppstart och vinterstängning. När du har gjort det några gånger är det enkelt men första gångerna är det lätt att man blir tveksam. Kanske har du någon specialare med UV-filter eller liknande som ska hanteras på ett visst sätt. Nedan guide är en generell guide och varierar beroende på vilken typ av utrustning du har.

1. Återställning av poolens tillbehör

Denna del i öppningsprocessen handlar om att ställa tillbaka och koppla ihop alla delar som varit urkopplade. Funderar du på att komplettera din pool med någon teknisk utrustning är uppstarten ett bra tillfälle att göra det snarare än när poolen är igång mitt i säsongen. Här är några bra detaljer att tänka på vi inkopplingen.

  • Återställ bräddavlopppet: Det finns en plugg som gör att du kan tömma bräddavloppet inför vintern. Denna måste sättas tillbaka vid öppningen så att vattnet ej rinner ut.
  • Återställ sandfilter: Det finns en plugg som gör att du kan tömma sandfiltret inför vintern. Denna måste sättas tillbaka vid öppningen så att vattnet ej rinner ut.

2. Rengör poolen ordentligt

Under vintermånaderna kan poolen ha fått lite skräp som kommit in under vintertäcket. Ta bort detta. Om löv eller annat lösts upp och bildar en sörj-liknande gegga så använd flockningsmedel för att fånga upp detta. Töm även korgen inne i bräddavloppet på löv, grenar och annat som kan ha samlats där under vintern.

3. Säkra alla kopplingar

Gå över alla kopplingar du kommer åt och se till att de är ordentligt iskruvade. Det är bra att ha fotat kopplingarna vid stängning så man vet exakt hur de satt.

4. Rätt vattennivå i poolen

Se till att du har rätt vattennivå i poolen. Normalt vill man ha en vattennivå som är i mitten av bräddavloppet.

5. Förbered poolpumpen

Poolpumpen får aldrig gå torr, d.v.s. startas utan vatten. Därför är det viktigt att man förbereder starten av poolpumpen genom att man häller i vatten i pumpen. Olika pumpar fungerar dock olika, kolla hur detta sköts för just din pump.

6. Öppna alla vred

En pool har ganska många vred. Detta för att leda in och ut vatten genom alla rör på rätt sätt. När man stänger ner poolen stänger man vissa av dessa. Ett bra tips inför stängningen är att fota alla vred när de är öppna. Och sedan fota när de är stängda. Inför poolöppningen öppnar man alla vred så att vatten flödar korrekt.

7. Starta poolpumpen och backspola filtret

Genom att backspola filtret (sandfilter eller glasfilter) så tömmer du rören på luft och fyller dem med vatten. Innan du startar pumpen vrid kranen på filtret till ”Backspolning”. Starta poolpumpen så du får ett tryck på vattnet. Om möjligt försök tillföra vatten tills vatten från poolen pumpats in i systemet. Det kan ta några minuter innan du ser i sandfiltret att vatten syns i sandfiltret (finns ett glas ovanpå filtret där du kan se detta). Fortsätt spola någon minut, stäng sedan av pumpen.

8. Vrid kranen på filtret till renspolning och starta sedan pumpen igen

Vrid vredet på filtret till renspolning. Kan benämnas olika på olika filter, t.ex. rinse. Starta pumpen och låt vattnet spola en halvminut – stanna sedan pumpen.

9. Starta upp poolen

Ställ filtret på normalläge, därefter är poolen färdig att starta upp!