Viktigt när du väljer liner till pool

I Sverige är det idag väldigt vanligt med liner till poolen och en anledning till att många väljer detta alternativ är för att det är det billigaste ytskiktet och passar på merparten av typen nedgrävda pooler. När du ska välja liner är det främst tre aspekter att ta ställning till: tjocklek, färg och montering.

  • Linertjockleken påverkar livslängden och möjlighet till måttanpassning
  • Färgen sätter prägel på hela trädgården
  • Montering enkelt för fabrikssydd men svår för platssvetsad

Vad är en liner

vacker-belysning-altan
De flesta pooler byggs med en liner och inte kakel

Liner är en så kallad poolduk som man monterar som ytskikt i poolen och på marknaden finns det idag allt ifrån standardblå till vackra marmorerade färger. Det som är bra med att använda liner är att den lätt kan bytas ut exempelvis om man märker att den börjar bli sliten, eller om man bara tröttnat på färgen. När det gäller val av liners sett till utseende så brukar man säga att det inte finns något rätt eller fel, utan det handlar snarare om varje enskild smak och tycke. Men när det gäller kvalitet på liners så spelar det definitivt en stor roll.

Det vanligaste alternativet till liners är kakel. Problemet med kakel är rädslan som finns i Sverige kring frost och hur kakel och dess fästmassor påverkas av kylan. Det i sin tur leder till att tillverkarna inte vågar ta ansvar för att kakel håller/inte sprängs. Så just nu leder kaklade pooler till stora merkostnader då man behöver vattentät betong för kaklade pooler vilket är jättedyrt.

Tjockleken på linern ger en beständigare liner som klarar högre temperaturer och håller längre

Liners med hög kvalitet är tjockare än fabrikssydda liners. Den tjockare linern klarar högre vattentemperaturer.
När man väljer liner i sin pool finns det olika alternativ när det gäller tjockleken. Man kan välja alltifrån 0,5 mm upp till 1,5 mm och viktigt att tänka på är att ju tjockare liner man väljer desto mer tålig blir den.

Vilken linerfärg passar din trädgård och altan

Det första man bör tänka på och ta ställning till när man väljer liner till sin pool är materialet och konstruktionen. Vilken färg och mönster skulle bäst passa in på trädgården? Ska man välja en fabrikstillverkad eller en platssvetsad liner?
Det är viktigt att tänka på att färgen på linern har förmågan att ändra hela utseendet på poolen. Därför är det bra om man noggrant tänker igenom och väljer det alternativ som på ett naturligt sätt smälter in med omgivningen. Man bör med andra ord se till att poolen integrerar med resterande uteplats.
Alla vill nog att linern och poolen ska hålla i flera år framöver och därför bör man noggrant tänka igenom både budgeten, önskemålet och anpassningen. Att ha det välplanerat från börjar minskar risken för överraskningar i framtiden.

Liner med mönster är känsliga för slarvfel

Vid val av liner till poolen är det bra att känna till att räta linjer i mönster kräver mer noggrannhet och detta eftersom att ett slarvfel lätt kan bli synligt, till skillnad från enfärgade eller oregelbundna mönster på linern.
Detta är normalt något som fabrikssydda liners hanterar bättre än platssvetsade. Detta då platssvetsad liner är svårare pga de specialanpassningar som görs på plats och mänskliga faktorn.

Måttsydd eller platssvetsad liner

Det finns två anledningar att använda en platssvetsad liner. Dels håller den längre och dels kan du ha mycket mer komplexa former med en måttsydd/platssvetsad liner.
Vid svetsning av liner krävs både kunskap och rätt utrustning och därför bör man överväga och kanske anlita en expert inom området. Om man däremot har en färdig fabrikstillverkad liner går det utmärkt och relativt enkelt att montera den på egen hand.

När behöver du en hög linerkvalitet dvs tjockare liner
Om du exponerar din pool för mycket solljus, använder klor eller har hög temperatur i poolen (över 28 grader) så slits linern hårt. Då vill man ha en liner du inte behöver byta ut på en gång. Precis som med allt annat så får man det man betalar för. En tjockare liner är mer tålig helt enkelt och håller längre. Observera att salt i pooler omvandlas till klor.

När måste du svetsa på plats
Om din pool inte har exakta standardmått som man kan anpassa för i fabrik kan det bli svårt att använda fabrikssydd liner. Enklare trappor kan ofta hanteras i fabrik men är givetvis en liten risk för strul. Så har du mycket specialare kan det vara svårt att få en fabrikssydd liner.

Linerkvaliteten högre för svetsad liner
När man platssvetsar sin liner så kan man använda den linerkvalitet man vill. Linermakarna har ofta stort utbud av liners med olika tjocklekar att välja från, och har de inte vad du önskar kan du köpa den från återförsäljare. För farbikssydda liners är utbudet av liners ofta mindre och du har inte lika stor möjlighet att välja både vad gäller kvalite och färg. Priset för en svetsad liner är högre på grund av att du behöver en linermakare som svetsar på plats.

Observera att de många pooler behöver ett skyddande lager av puts för att kunna svetsas på. Exempelvis behöver cellplast ett skyddande lager som motstår linersvetsens höga temperaturer. Annars smälter den.

De flesta använder fabrikssydd liner
Fabrikssydd liner är den vanligaste linertypen och håller ändå i många år. Men de håller givetvis inte lika bra som platssvetsad när man då väljer en högre kvalitet.

Skyddsduk eller inte

Väljer man att bygga sin pool med en fabrikssydd liner, så behöver man ha en skyddsduk. En fabrikssydd liner fästs endast uppe i snap-in listen, vilket gör att den sitter löst utmed botten och poolväggarna, men hålls på plats utav vattentrycket. För att skydda linern från skador som kommer från rörelser mot poolväggarna, fästs en skyddsduk direkt i poolstommen. Detta skiljer sig från platssvetsade liners, som sitter fast utmed hela stommen. En platssvetsad liner kan inte ha en skyddsduk, då den smälter vid installationen. Skyddsduken är ca 6mm tjock, och ger en ganska mjuk och behaglig känsla att gå på, samt vid trappan att sitta på. En platssvetsad liner fästs direkt emot poolstommen, varpå det kan kännas lite hårdare och stelare än fabrikssydda liners och skyddsduk.

Hållbarhet på liner

En pools liner kommer slitas ut med tiden, något som tyvärr är oundvikligt. Det finns ju två olika typer av liners, antingen platssvetsad liner eller en fabrikssydd liner. En fabrikssydd liner är betydligt billigare, iom en lägre monteringskostnad. Däremot har den en hållbarhet på ca 10-15 år, medans en platssvetsad liner har en hållbarhet på 20-25 år.

När man pratar om hållbarhet på liner, så är det vanligaste just solblekning och ytligt slitage från klor. En fabrikssydd liner är ca 0,75mm tjock, medans en platssvetsad liner är 1,5mm tjock. Detta gör att en platssvetsad är mer härdad mot att blekas, och försvagas ytligt av klor. Tjocklek och material har dock inget att göra med risken för läckage eller liknande, utan man oftast vill man byta linern innan den blir så gammal, just pga utseende och färgen.

Viktigt att tänka på dock, är att man kan förlänga en liners livstid genom att hålla poolen ren, bra värden på klor och övriga värden, samt att skydda den under vintern

Passform på liner

Det finns en skillnad i passformen på platssvetsad liner, jämfört med en fabrikssydd. En fabrikssyd liner fästs i en snap-in list som sitter utmed krönbalken, resten av linern hålls på plats med hjälp av vattentrycket. När man fyller upp sin pool med vatten kommer linern att tryckas ut mot bottenplattan, väggarna och pooltrappan. Dock blir det inte en perfekt passform med denna metodiken, då skarvar i hörn och runt pooltrappan kan bli en aning luftiga.

Det är här en platssvetsad liner har sin stora fördel, då den fästs och beskärs på plats för mest optimal passform. Detta ger dig perfekt passform runt trappan, och ofta längre hållbarhet då insidan av linern inte är lös och gnuggas mot de putsade poolväggarna.