Glasfiberpoolen är en populär och smidig poolstomme för dig som vill ha en enkel och snabb lösning. Poolen kommer i ett stycke och ofta finns många olika former att välja mellan. Men det finns ett par saker att tänka på och se upp med de billigare varianterna, de kan bli en besvikelse och mycket dyrt.

Den svåraste pooltypen att samla in priser för är plastpoolen, även kallat glasfiberpool eller kompositpool. Vi har hittat pooler i otroligt skilda prisklasser. Vi har försökt väga in en kvalitetsaspekt i utförandet av glasfiberpoolen där större leverantörer går i god för poolen och lämnar garantier i många år. För den som verkligen vill finns det billiga importvarianter som vi är tveksamma till men som ändå inte ska förbises.

Pool av glasfiberplast – kostnader och priser

Nedan tabell ger ett riktpris för vad det kostar det att beställa en pool med poolstomme av glasfiberplast.

Poolstorlek* Poolstomme U-värde Cirkapris
8m x 4m Glasfiberpool – standard 1-2 W/m² °C 91 000 kr
8m x 4m Glasfiberpool – premium 1-2 W/m² °C 220 000 kr
* Höjd på poolen 1,5 meter för jämförelse

Vad är skillnad mellan glasfiberpool och kompositpool?

Egentligen är det ingen skillnad tekniskt sett och båda termerna används på liknande sätt. Kanske att de bättre/dyrare glasfiberpoolerna med många olika lager oftare kallas för kompositpool.

Varning för Osmos (böldpest)

Pooler som är uppbyggda av glasfiber och polyester riskerar att drabbas av Osmos eller blödpest. Osmos uppstår när vatten tränger in genom poolens ytskikt och når glasfibret. Vattnet börjar då successivt lösa upp glasbibern och kan därefter inte komma ut igen varpå det byggs upp ett tryck som slutar med att blåsor eller bubblor bildas (därav böldpest). Fråga alltid poolleveratören om garantier mot Osmos. Vissa glasfiberpooler ger till exempel livstidsgaranti mot Osmos. Ofta har dessa pooler ett bättre ytskikt som skyddar mot osmos.

Frågor om plastpooler och böldpest.

Hur lagar man en glasfiberpool som har böldpest?
Fråga Hej! Vi har en glasfiberpool som är 10 år och i somras fick vi osmos/böldpest i denna. Vi har ...
Läs Mer
KOMPOSIT
Kombinationen av två eller flera olika material som tillsammans bildar ett nytt konstruktionsmaterial kallas för komposit. Tekniken har används länge, till exempel för lerhus där man kombinerar lera med växtmaterial för att få en stark husvägg. Nuförtiden används kompositer inom bl.a. flyg, försvar och bilindustrin där man vill ha lätta starka material. Vanliga material inom komposit som den armerande delen är kevlar, kolfiber eller glasfiber i kombination med härdplast av epoxi, polyester eller vinylester.

Inom poolindustrin är det glasfiber och härdplast som är de två vanligaste ingående materialen i poolstommen som då kallas för glasfiberpool eller kompositpool.

VIKTIGT: Inan du bestämmer dig för att skaffa en plastpool måste du kolla grundvattnet där du bor. Om du har högt grundvatten kan du inte anlägga en nedgrävd plastpool eftersom grundvattnet lyfter hela poolen.

Fördelar med glasfiberpool

 • Kommer i ett stycke
 • Mindre arbete på plats
 • Kan ofta fås i olika former
 • Enkel installation
 • Inbyggd trappa i olika utförande

Nackdelar med glasfiberpool

 • Alla glasfiberpooler måste dräneras
 • Plastpooler passar inte för områden med högt grundvatten
 • Du kan behöva ha en dräneringspump som behöver vara påslagen hela året
 • Behöver kranbil eller lyftkran på plats vilket kan vara dyrt
 • Otroligt skilda kvaliteter. Köp en kvalitetspool så undviker du böldpest (osmos)
 • Glasfiberpooler är oftast inte eller väldigt lite isolerade
 • Får du en skada på ytan kan hela poolen behöva bytas ut

glasfiberpool

Viktigt att tänka på när du ska anlägga en glasfiberpool

Extra känslig för markförhållandena

Alla pooler är känsliga för mark och grundvattenförhållandena. Men plastpooler är lätta och därför mycket känsliga för grundvatten. Har du perioder med högt grundvatten rekommenderas mycket god dränering eller ett annat poolsystem.

Måste byta hela poolen

Alla andra pooler har liner som skyddar och kan bytas efter ett antal år. För plastpooler är det inte så. Det finns möjlighet att laga plastpooler som slits men det blir sällan snyggt. Därför behöver hela poolen bytas om den solbleks, slitits eller gått sönder av exempelvis tjällyftning, grundvatten eller liknande.

Vissa plastpooler behöver återfyllas noga och fyllas med vatten med försiktighet

Vissa plastpooler behöver man fylla på vatten litegrann och samtidigt återfylla. Och sedan fylla på vatten litegrann och sedan återfylla osv. Eftersom detta tar tid så kan det låsa fast byggaren på arbetsplatsen då en pool kan ta många timmar att fylla med vatten. Plastpooler av lite billigare karaktär är mycket kinkiga med just detta. De kräver att man gjuter omkring med sand eller betongliknande massa parallellt med att man fyller på vatten. Högkvalitativa komposit/glasfiber pooler brukar ha mindre problem med detta.

Frågor om plastpooler och återfyllnad.

Plastpool som sätter sig och rasar
Fråga Hej Tittar runt på olika poolsystem. Har kollat lite på plastpooler och det verkar vara stor skillnad på kvalitet ...
Läs Mer
Poolen har delvis kollapsat
Fråga Hej, Vad kan man göra när ena långsidan på poolen delvis kollapsat? Det är en självbärande plastpool som är ...
Läs Mer

Välj en pool med bra kvalitet för en mindre plastig känsla

Enkla billiga plastpooler kan lätt ge ett väldigt plastigt intryck. Det är givetvis tycke och smak men vi gillar mer gedigna pooler så välj en som är nivån ovanför badbalja. Det finns också plastpooler som har mycket låg kvalitet. En pool ska vara i backen och utsatt för sol i mer än 30-40 år. Därför vill vi slå ett slag för kvalitetspooler.

Plastpooler ej förankringsbara

En plastpool är inte byggt för att man ska borra och fästa saker i poolen och det blir därför svårt att förankra poolen i trädäcket eller liknande. Tänk därför igenom hur altan eller stensättning ska anläggas så den inte sätter sig. Det är som bekant svårt att packa marken kring poolen vilket gör att plintar och liknande ofta sätter sig efter ett tag nära poolen. Därför är det extra noga att återfylla plastpooler ordentligt och se till att förankra altanen i något som gör att poolen inte tar skada om sättningar sker.

Ej flexibelt att justera på plats

Styrkan med plastpooler är att poolen kommer i ett stycke. Men att justera något på plats kan ibland vara svårt. Tänk därför igenom plastpoolens utformning noga så du verkligen får det du vill ha då det kan vara svårt att ändra på plats.

POOLTIPS
Vi har sammanställt en lista med 19 viktiga tips inför poolbygget. Du laddar ner den gratis här.

E-postadress

Jag samtycker till poolars privacy policy

Glasfiberarmerad härdplast – glasfiberpool

glasfiber

Glasfiber används ofta som kompositmaterial eller för överföring av ljus.

Glasfiber är glas som smälts ner och formats till en armeringslik fiberstruktur med tjocklek från 0.001 – 0.1 mm. Glasfibrets egenskaper är starkt, styft och lätt och används ofta i kombination med något annat material, ofta någon form av plast. T.ex. inom båtindustrin har skrovet sedan många år tillbaka tillverkats av glasfiberväv och härdplast polyester.

Inom poolbranschen kallas denna pool för glasfiberpool eller kompositpool. Stommen utgörs av glasfiberväv och någon härdplast. Vanligt förekommande härdplast i pooler är

 • polyester
 • vinylester

Vanligt är ett eller flera lager av glasfiberarmerad härdplast i kombination med isolerande material, stålbalkar, ett eller flera tätskikt samt gelcoat som ytskikt (jämför med liner för betongonpooler). Gelcoat är vattenresistent, starkt och UV beständigt och lämpar sig därför väl. Gelcoat används även som ytskikt på båtar. Vissa tillverkare gör ytterligare förstärkningar med både kevlar och kolfiber som kompisitmaterial för att få en ännu styvare och tåligare pool, ofta blir de då även självbärande.

Fler lager och komplexare uppbyggnad av poolen desto dyrare och (oftast) bättre pool. En riktigt bra pool ger livstids garanti mot både läckage och osmos. Pooler med sämre kvalite ger 5-10 års garanti, vilket är kort livslängd för en pool. Plastpoolen bör även klara av det svenska klimatet med bl.a. stora temperaturskillnader och tjäle i marken som inte finns på sydligare breddgrader. Kolla därför att denna aspekt har tagits hänsyn till vid konstruktion av poolen.

Övriga frågor och svar om plastpooler

Här samlar jag frågor och svar om plastpooler.

Referenser på Baslux, fiberglaspool
Fråga Hej Vad är det för kvalite på Baslux, fiberglaspool? ( typ modell Malta) Hur länge har dom funnits i ...
Läs Mer