spabad
spabad

Spabad köpguide och tips – inför köpet av ditt utespa

Det finns ett stort utbud av spabad på marknaden idag, och utbudet växer för varje år. Priset varierar stort och som konsument kan det vara svårt att jämföra och veta vad som är viktigt att tänka på. Varje återförsäljare lyfter gärna fram fördelar med sin produkt, men kanske inte alltid nackdelarna. Här följer råd och tips inför köpet av ditt spabad.

Ett spabad kostar allt från några tusenlappar för de allra enklaste och billigaste modellerna till långt över hundratusen kronor för de dyraste. Utöver det tillkommer sedan driftkostnad för el på cirka 10 kr om dagen samt spakemikalier. Hur bör man resonera inför köpet, vad är viktigt att tänka på och hur mycket pengar måste jag spendera?

Vad är ett spabad?

Ett spabad är en högtempererad pool, i mindre storlek än en klassisk pool. Spabad är vad man skulle definera som en klassisk jacuzzi, som kan vara placerat inomhus eller utomhus, beroende på modell och storlek. Med temperaturer mellan 36-39 grader, kan det användas året runt, och dess storlek ger billigare uppvärmningskostnader än en pool. Spabaden finns i varierande utbud, med allt från badtunnor som värms upp med ett värmeaggregat, eller spabad som helt enkelt lyfts ner på tomten färdigt, och dyrare varianter så som thermospa, med en fribyggd stomme byggd av isolerande material.

Skillnad mellan spabad och swimspa

Ett spabad är ofta kvadratiskt och mindre än ett swimspa

Ett spabad är byggt för att sitta och eller ligga i, från några personer upp till en stor familj för åretruntbad i 38 gradigt vatten. Utformningen är ofta kvadratisk eller rund, med inbyggd belysning och reningsverk. Jetstrålar skapar bubblor och massage. Ett swimspa har motsvarande funktioner med är mer utformad som en rektangulär pool med en sittdel i. Ett swimspa har även en starkare jetstråle i pooldelen för att man ska kunna motionssimma, lik en Jet Swim som finns för pooler. Prislappen är ungefär det dubbla för ett swimspa.

Tillverkare – Premiumspa

Nedan listar vi några tillverkare inom segmentet ”premiumspa” med prislapp på över 100 000 kr. Läs mer om varje tillverkare för att skapa dig en egen bild över vad som enligt tillverkarna är viktigt.

COAST SPA

Välkänd tillverkare från Canada med över 20 år på marknaden. Har fått utmärkelser för bästa spa och är ISO 9001:2015 certifierade. De marknadsför sitt starka skal och sin effektiva filtrering.
Coast Spa – Läs mer hos tillverkaren här

MARQUIS

Tillverkare från Origan i USA med snart 30 år i branschen. Har fått många utmärkelser med ledord design, kvalite och kundsupport. Har många olika produktserier för alla behov.

Marquis – Läs mer hos tillverkaren här

CAL SPAS

Från Californien i USA med 40 år i branschen. Är stolta över sitt varumärke och har 48 patent. Har fått många utmärkelser och har brett sortiment.

Cal Spas – Läs mer hos tillverkaren här

HYDROPOOL SPA

Tillverkare från Toronto, Canada med över 30 år i branschen. Säljs i fyrtio länder runt hela världen och har bl.a. en patenterat självrengörningsfunktion. Har även modeller i det billigare segmentet.

Hydropool Spas – Läs mer hos tillverkaren här

VISKAN SPA

Sveriges enda tillverkare av Spabad. Viskan grundades 2010 i Skene i Västergötland. De lyfter fram sitt tjocka skal, effektiva rening och djupa sittdjup som speciellt viktiga i deras Spa-serier.

Viskan Spa – Läs mer hos tillverkaren här

Vad skiljer ett spabad från en pool

Den stora skillnaden på en pool och ett spabad, är temperaturen. Med högre temperaturer, innebär det slitnignar för en klassisk pool och spabad är oftast mindre i storlek för att få ett lägre värmeutsläpp och lägre uppvärmningskostnader. De flesta pooler idag byggs med en liner, som slits exponentiellt vid temepraturer över 31 grader, varpå det inte är möjligt för ett spabad. Därav kommer de flesta spabad i form av en plastutformning, med sitt- /liggplatser. När man jämför spabad kollar man även på hur många personer som får plats, vilket inte görs på samam sätt vid inköp av pool

Marknadens utbud av spabad

Precis som för pool finns det en rad olika modeller på poolspa, med varierande prisklasser. Spabad kan delas upp mellan färdiga och egenbyggda, där man antingen köper in färdig design och konstruerad jacuzzi, eller en byggd utefter specialmått.

  • Badtunna

Detta är det billigaste alternativet. En badtunna värms upp med ett värmeaggregat, oftast med ved, varpå det inte krävs något teknikrum eller anläggning för att det ska kunan drivas. Nackdelen med denna type av spabad är förmågan att få till rätt temperaturer, samt ha koll på vattnets kvalite då man inte har alls samma anläggning för reningen.

  • Färdiga spabad

Den vanligaste typen av spabad. Här erbjuds ett färdigt spabad, som lyfts på plats, alternativt grävs ner i din altan. Denna lösningen kostar lite mer än en badtunna.

  • Tjälldens spapool

Poolbolaget Tjällden släppte under sommaren 2022 sin spapool, som är baserad på deras system för vanliga pooler. Tjälldens ide är att en pool isoleras likt en husgrund, med cellplast i botten och väggarna. Dessa blocken kommer därmed levererade i olika storlekar, och kan placeras ut till önskad storlek. Poolen består av 300 mm tjocka cellplastblock, som är putsade med betong. I deras poolkoncept installeras en liner utanpå, men för spabad så putsas dessa vägar och kläds med kakel. För en pool brukar man prata om liner, men för platsbyggda spabad så slits linern pga den höga temperaturen, varpå man istället använder sig av kakel. Tjälldens spa bad klarar av att värmas upp till samma temperaturer som andra system, men har en högre installationskostnad. Dock ska det tilläggas att Tjälldens spa bad isolerar betydligt bättre, vilket sänker driftskostnaden. I och med att poolen blir platsbyggd så är den lite dyrare, men ger dig möjlighet att anpassa storleken utefter dina behov. Läs mer om Tjälldens spapool här.

 

Funktioner som påverkar priset

Antal jets och massagefunktion

Antal jets varierar stort mellan olika Spabad. Normalt från cirka 30 stycken till över 100. Ju fler jets desto dyrare blir det. Placeringen varierar från nacke, rygg, sidan och botten för att kunna ge massage över hela kroppen. Även funktionen hur strålen utformar sig skiljer sig åt, allt från fast flöde till pulserande eller knådande funktion. Olika många massageprogram hänger ihop med funktionerna på jetstrålarna. De enklare varianterna har färre massageprogram.

Storlek och antal sittplatser

Spabad finns allt mellan 2-10 sittplatser. Normalt och störst utbud finns för 4-8 sittplatser. Priset ökar med antal platser. Vissa spabad har även liggplatser. Ett tips är att prova-spa’a innan du köper. Många butiker erbjuder att man får prova i butiken. Är du t.ex. lång är det kanske viktigare med ett djupare sittdjup för att axlarna ska ner i vattnet.

Ett standard spabad med plats för 4 personer är cirka 2 x 2 meter brett och 1 meter högt. Vattenvolymen är på runt 1600 liter.

Rengöring av smuts, grus och partiklar

Alla Spabad har någon form av vattenrening med partikelfilter som fångar smuts, hudavlagringar, hår etc från vattnet via utloppet i vattenlinjen. Däremot har inte alla Spabad självrengörning av de lite större och tyngre partiklarna, som t.ex. grus, som samlas på botten av spaet. Vill man ha denna typ av självrengörning från botten av spaet kostar det mer.

Rengöring av bakterier med ozonator och UV-ljus

Alla spabad behöver någon form av kemisk rening, vanligtvis med klor eller brom. Eftersom vattnet är så pass varmt är det mycket viktigt att hålla efter bakterierna som stortrivs i det varma vattnet. Reningen kan göras manuellt med puckar som du själv lägger i spaet, eller via automatisk styrning/reglering. 

Ett spabad bör vara anpassad för att klara nordisk vinter.

Vissa modeller har som komplement till kemiska reningen något som heter ozonrengörning. Ozonatorn producerar ozongas som sedan blandas med vattnet. Ozongas reagerar och bryter i sin tur effektivt ner bakterier, och restprodukten blir syre. Ozonatorn behöver bytas ut med några års intervall.

Ett annat alternativ till ozonatorn är en UV lampa som fyller samma funktion och reducerar bakterierna i vattnet. Vattnet genomlyses med UV ljus och dödar då bakterierna.

Belysning

Belysning mellan olika Spabad skiljer sig åt men vanligt är någon form av LED belysning i vattenlinjen. Ljuset ger en behaglig och stämningshöjande effekt. Antal LED lampor och ljusprogram varierar, det finns t.ex. ljusterapi-program i vissa modeller.

Precis som för allt annat så styrs belysning av priset. Det finns standard enfärgad LED-belysning men även RGB som kan styras manuellt eller ställas in på program. Oftast kommer belysningen förinstallerade när du köper ditt spabad, men tillval förekommer. 

Belysningen runt omkring ditt spabad handlar mycket om placering och omgivningen. Många väljer att fästa vattentäta spottar i exempelvis trädäcket runt omkring. Har du ditt spabad placerat vid en husgavel eller utmed ett staket finns det även möjlighet för att fästa fasadbelysning härpå, allt för att bidra till stämningen runt om. Att ha ditt spabad placerat i mörker kommer inte ge dig samma trivsel kvällstid.

Frostvakt

En frostvakt känner av vattentemperaturen, och om temperaturen sjunker under en viss grad startar frostvakten pumparna så att de får gå kontinuerligt. Genom att låta vattnet hela tiden cirkulera förhindras vattnet att frysa. Detta kan hända om t.ex. värmaren går sönder. Kan vara bra om man är bortrest mycket och har kalla vintrar.

Konstruktioner som påverkar priset

Stommen

Med stommen menas den bärande konstruktion som inte syns, d.v.s. själva ramen som håller upp spaet. Materialet i stommen är antingen trä eller stål. Det finns för och nackdelar med båda, men helt klart är att ramen ska hålla hela livslängden ut. Bästa sättet att kolla om ramen är stabil och gedigen är via garantitiden. Lång garanti indikerar en bra konstruktion. Ändå varierar garantitiden mycket från olika tillverkare, allt från några få år till över 10 år.

Det finns även enklare varianter med uppblåsbar stomme, men det går inte att jämföra med de fasta konstruktionerna.

Skalet (karet) och ytbeläggning

En av de absolut viktigaste delarna av spaet är själva skalet eller karet. Det utsätts hela tiden för stora påfrestningar, dels av det kontinuerligt varma cirkulerande vattnet och dels från personerna som badar och sliter på ytan. Därför är det viktigt att ytskiktet är slittåligt, starkt, helt vattentätt och ej spricker.

En annan viktig aspekt är att karet fungerar som isolering, både vad gäller värme och ljud. Ljudaspekten är lätt att missa. Du vill kunna sitta och njuta i en tyst miljö och kunna prata med varandra utan att behöva höja rösten.

Karet byggs upp av olika lager. Uppbyggnaden skiljer sig åt beroende på tillverkare och pris, men grundprincipen är:

Lager 1: Ytskikt – Akryl vanligast
Det lager som du ser och sitter på. Det vanligaste materialet är Akryl. Akryl är en transparant termoplast, på kemispråk kallat Poly Metyl MethAkrylat (PMMA). Ett annat vanligare namn är plexiglas. Det största tillverkarna av Akryl till spabad är Lucite och Aristech båda från USA. Men även i Kina tillverkas skal av Akryl. Tänk på att kvalitén skiljer sig åt, både vad gäller tjocklek och tillverkning. Tjockleken varierar från några millimeter till runt 5 millimeter.

Ibland behandlas akrylen med Microban för ökad resistens mot bakterier. Microban är ett antimikrobiellt ämne och hindrar bakterietillväxten, läs mer här om Microban.

Lager 2: Förstärkning
Eftersom akrylen i lager 1 är tunn måste skalet förstärkas. Detta görs vanligast antingen med glasfiber eller med ABS plast. Glasfiber används som armeringslik fiberstruktur även i plastpooler och i båtar. Glasfiber kombineras med plasten i lager 3 för att få full styrka. Olika tillverkare lägger olika många lager glasfiber som lager 2. Fler lager ger en starkare konstruktion.
ABS plasten har goda egenskaper lämpade för spabad som god hållfasthet, slagtålighet och är formbar och formbeständigt. ABS plasten är vanlig i hemmet och finns bl.a. i skal till hushållsmaskiner och leksaker. ABS plast kan även användas som Lager 1 ytskikt, men bör då kombineras med något UV skydd då plasten annars gulnar med tiden.

Lager 3: Isolering
Lager 3’s uppgift är att isolera samt även förstärka konstruktionen ytterligare. Isoleringen är en viktig faktor för att hålla nere uppvärmningskostnaderna, samt ljudnivån. Vanligast är polyuretan skumisolering, även kallat PUR eller PU-isolerskum. Här läggs ett eller flera lager beroende på tillverkare.

Isolering

Alla spabad är isolerade, mer eller mindre. Det finns två sätt som spabad isoleras på. Antingen enbart genom välisolerad botten och väggar i kombination med isolering kring slangar. Eller fylls hela spabadets hålrum med isoleringsmaterial. Ett enkelt sätt att få reda på hur välisolerat spabadet är är att fråga om driftkostnad. Var noga att jämföra samma sak, d.v.s. aspekter i beräkningen som hur ofta det badas, vilken temperatur på vattnet, lufttemperatur, etc.

Övriga aspekter inför köpet

Nackkudde och jets för massage på rygg och nacke.

Garantier

Alla spabad har garantier, men de skiljer sig åt ganska mycket. Nedan riktlinjer för garantitid gäller premiumspabad. De billigare spabaden som säljs hos t.ex. bygghandlare lämnar ofta betydligt kortare garantitid.
Nästan alltid ges även olika garantitider på olika delar av spabadet, där en vanlig uppdelning är:

  • Stommen – normalt 10 år
  • Skalet – normalt 5 år
  • Spa-komponenter som värmare, pump, panel, slangar, jets etc. – normalt 3 år

På förslitningsdetaljer lämnas ingen garanti och dit räknas bl.a. filter, UV lampa, ozonator, nackkuddar, lampor och lock.

Reservdelar

Du kommer behöva byta ut delar på ditt spabad förr eller senare oavsett hur dyrt och bra spa du köper. Delar som t.ex. värmare, pumpar och ozonator är förbrukningsvaror med en begränsad livslängd. Försäkra dig om att det kommer finnas delar till ditt spa om 5, 10 och även 20 år.

Support och service

Fundera över hur mycket service och support du tror dig behöva. Det är olika från person till person hur händig och villig man är att fixa själv. Köper du ett spa från bygghandeln har du kanske mindre möjlighet att få bra support än om du köper från en spa-återförsäljare. Ibland ingår service första året, ibland kan man teckna ett serviceavtal med återförsäljaren. Viktigast är att du tar hand om och sköter ditt spa för att kunna njuta av problemfritt bad år efter år. Att behöva slänga hela spat efter några år för att man slarvat med servicen är en enorm slöseri med pengar men framförallt för miljön.

Seriöst företag med god ekonomi

Om olyckan eller strulet är framme vill du kunna vända dig till återförsäljaren. Viktigt är därför att företaget finns kvar och ej har gått i konkurs eller på annat sätt ej driver verksamheten längre. Kolla därför på allabolag hur ekonomin ser ut samt om företaget har funnits länge och verkar seriöst.

Installation och underhåll

Placering av spabad

Ett Spabad kan placeras i princip var som helst, men några grundtips finns.

  • Välj en plats där det inte blåser så mycket
  • Ska du bada på vintern kan det vara skönt att inte ha för långt in
  • Insynskyddad plats
  • Tillgång till el
  • Tillgång till vatten för påfyllning och byte

Alla spabad har en inspektionslucka som man måste kunna komma åt för service och byte av delar vilket kan vara bra att planera för när man väljer plats och kringmiljö för spabadet.

Nedgrävd eller ovan mark

Alla spabad kan stå ovanmark, men det går även bra att gräva ner det delvis eller helt. Att ha sitt spabad ovanför marken är det vanligaste i dag och är även det mer kostnadseffektiva. Har man redan ett trädäck eller en uteplats så kan man enkelt placera sitt spabad här på. 

Vad gäller spabad som är nedgrävda kan det tillkomma mer arbete. Det är  viktigt att jordmassor inte pressas eller ligger an mot spabadet. Att regla upp med sten, staket eller annan lösning kan motverka detta, och ökar hållbarheten på ditt spabad. För er med en suterrängtomt kan det vara en bra lösning att gräva ner delar av spabadet eller att gräva ner det helt. Det kan även vara något att överväga om man bygger sin altan eller uteplats i samma process. Tänk på att det ska gå att komma åt och öppna inspektionsluckan på spabadet, varför det måste finns extra utrymme där.

Ett nedgrävt spabad kräver också en viss form av markanläggning. Att lägga ut markduk och makadam kommer behövas, och beroende på massorna kan eventuell dränering att behöva genomföras. 

Ditt nedgrävda spabad kommer troligtvis att byggas ihop med ett trädäck runt om. Se till att du vid eventuella problem enklare kan komma ner till spabadet. Skulle det uppstå eventuella läckor eller problem med el vill du inte behöva riva upp ditt trädäck. Att exempelvis konstruera delar av trädäcket som ett större lock eller en lucka ner till punkten du vet att mycket av tekniken sitter

Grund

Inget stort arbete krävs men du bör ej ställa spabadet direkt på gräsmattan. 10 centimeter med packad makadam brukar rekommenderas. På ett trädäck med rätt dimensioner på reglarna fungerar, och självklart även en gjuten platta.

Installation av el

Ett spabad ska installeras av en behörig elektriker. Vatten, bad och el kräver en säker och trygg installation. Vanligt är att spabadet behöver 16 amperes säkring per fas. Antal faser och volt varierar från 1-3 faser och 240-400 volt.

Driftkostnad – 10 kr om dagen

Många faktorer spelar såklart in, men som riktlinje förbrukar ett spabad mellan 3000 – 4000 kw per år, vilket ungefär motsvarar tre till fyra tusen kroner per år.

Byta vatten – Hur ofta och hur?

Vattnet behöver bytas ut med jämna mellanrum. Vanligt är att det görs 3-4 gånger per år, hör med din återförsäljare om exakt vad som gäller för ditt spabad. Det beror delvis på hur mycket du badar, men också på hur effektiv vattenrening du har.

Har ditt spa ingen enkel lösning för att tömma ut vattnet, t.ex. backspolning via filter, kan du använda en normal dränkbar pump och pumpa ut vattnet. Tänk på att en tömning ska göras enligt föreskrifterna från din leverantör. Ett vanligt problem är annars att du får in luft i spareningssystemet. Har du extern rening rekommenderas att installera backventiler in till reningen så man enklare bibehåller trycket i systemet och undviker att få in luft vid tömning.

Hygien

På grund av den höga värmen trivs bakterier väldigt bra i spabad. Att hålla god hygien är därför A och O. Rekommendation är att duscha ordentligt innan för att undvika att dra med sig smuts ner i spabadet. Att ha en utedusch placerad nära spabadet kan därför vara en god ide. 

Spakemi

Nedan går vi igenom hur du ska hantera din spakemi och vad som är optimala värden.

Rätt pH-värde är ett av de viktigaste faktorerna i hanteringen av ditt spabad. pH-nivån behöver för spaets optimala effekt vara mellan 7,0-7,4. PH-värdet kan ibland vara lite svårt att hantera, då flera olika faktorer såsom alkalinitet, klor och vattnets hårdhet alla kan påverka vattnets värdenivåer. 

pH-värde
Har man för högt pH-värde (basiskt) kan det leda till: 

  • försvagad klordesinfektion
  • utfällning kalk
  • förekomst av grumlighet
  • irritation i huden

Ett för lågt pH-värde (surt) leder till:  

  • aggressivt vatten, som kan komma att skada spabadets tekniska komponenter
  • ögon och slemhinnor kan bli irriterade och klia

För att säkerställa att pH-värdet är rätt finns det speciella medel man kan köpa som går ut på att antingen höja eller sänka pH-värdet. Detta finner du hos din närmaste pool eller spabutik.

Klorering

Det finns två sätt att kontrollera kloret i ditt spabad. Första metoden går ut på att man före och efter man har badat tillsätter klockpuckar. Här ska man dock kontrollera att man ligger inom rätt nivåer. Klor värdet bör ligga inom 1,0 – 3,0 mg/l (ppm), och är man inom det intervallet bör man inte tillsätta klockpuckar. 

Den andra metoden är att använda sig av chockklorering. Chockklorering är en mer effektiv variant och kan behövas oavsett om klorpuckar används eller inte. Har man badat mycket kan detta behöva göras oavsett var 2-3 vecka. 

Alkalinitet: 

Det kan ofta vara svårt att få till en jämn pH-nivå, även om du använder pH-styrande medel. Detta kan bero på ett för lågt alkalinitetsvärde. Genom att höja alkaliniteten kan styrningen av pH underlättas.  Optimala alkalinitetsvärdet är: 80 – 120 mg/l (ppm)

Vattnets hårdhet

Vattenhårdhet bestäms av mängden mineraler som ditt spavatten innehåller. Framförallt tittar man på kalcium samt magnesiumjoner. Blir nivåerna för låga gör det att vattnet blir mindre skonsamt för kroppen och spabadets komponenter. Det optimala fönstret är: 150 – 250 mg/l (ppm).

Det finns idag instrument du kan köpa som automatiskt reglerar dina värden i poolen, framförallt pH och klor som oftare behöver ses över. För dig som vill spara pengar kan man göra detta manuellt, men för dig som föredrar bekvämlighet går det att få till automatisk styrning på ovanstående värden.

 

Vanliga tillbehör till spabad

Några vanliga tillbehör är:

  • Trappa
  • Locklyftare
  • Flytande högtalare
  • Spaolja/spasalt
  • Spatak
  • Sidobord och champagnehållare

Högtalare

En faktor som till en början inte är en prioritering men som bidrar till upplevelsen är ljudanläggning. Många kvällar kommer spenderas i ditt spabad, och har man äldre barn kommer de vilja umgås här och att ha musik är då ett bra tillägg. Att bada och koppla av med en podd eller spa musik ökar upplevelsen. 

Ljudanläggningen kan lösas på flera olika sätt. Viss spabad kommer med förmonterade högtalare eller som tillval, som man helt enkelt väljer att fälla upp eller behålla nere och som styrs via bluetooth. 

Andra alternativ är att placera ut utomhushögtalare i omgivningen runt din pool, som även här kan styras via bluetooth eller som enkelt går att koppla upp mot en google chromecast via WIFI. Du kommer vilja undvika lösningar som involverar AUX-sladdar som kan få fuktskador. 

Doftolja/Spasalt

För dig som söker en riktigt spaupplevelse så kan spasalt eller spaolja vara ett roligt tillägg. Du kan köpa detta hos exempelvis www.filters4spas.se, som erbjuder ett brett utbud med olika smaker. Detta möjliggör att du kan bada till dofter och växter som är dina favoriter. 

Doftolja eller spasalt finns anpassade för ordentliga spabad med korrekta mängdanvisningar. Är man orolig för att det ska smutsa ner poolen brukar man säga att efter vart tredje användning kan det vara värt att öka på mängden klor. Men detta kan du mäta dig fram till, så länge pH-nivåer är korrekta ska det inte vara några problem. 

Isolerande tak

En ganska självklar faktor men ändå viktigt är isolering. Driftkostnaden för ditt spabad beror på isoleringen, som varierar mellan modeller och leverantörer. Förutsatt att stommen är välisolerad, så beräknar man att största värmeförlusten sker via spaskyddet (spataket). Därför är det viktigt med ett välisolerat spatak som sitter bra runt ditt spa med minimala glipor.