Att bygga en altan är både enkelt och svårt. Det är ett större projekt än man kan tro, samtidigt är det få projekt som kan byggas så enkelt som detta projekt.
Projektet mår bra av att ha ställa sig ett antal frågor innan man börjar. Här är de frågeställningar vi har och hur vi ser på dem.
Våra frågeställningar.
Vad kostar det att bygga en altan
Priset varierar stort och många olika faktorer spelar in, nedan listar vi några som alla påverkar priset:
- storlek
- tillval
- materialval
- tomtens förutsättning
- schakning
- bygga själv eller anlita hantverkare
Pris material för en standardaltanen
För att ge en fingervisning om vad en altan kostar räknar vi på en standardaltan med vanliga betongplintar och standard trallvirke. Materialpriset för en 50 m2 är cirka 15 000 kr. Som schablon kan man räkna med mellan 250 – 300 kr per kvadratmeter. Priset går snabbt upp om du väljer mer exklusiva material som lärk, teak eller plast.
Beijer Bygg har Sveriges bredaste utbud av trall (enligt dem själva), samt erbjuder hemkörning. Normalt lite dyrare än Byggmax men håller hög kvalité på trallen. Beijer har även trallväljaren, som hjälper dig att räkna ut materialåtgång.
Pris helentreprenad
Om du väljer att låta en hantverkare göra hela jobbet inklusive schaktning och material ligger priset ungefär på 1000-1200 kr per kvadratmeter exklusive ROT. Pris för en 50 m2 stor altan är cirka 60 000 kr och då utgör arbetskostnaden runt 45 000 kr och materialet 15 000 kr.
Tips vid altanbygge runt poolen
Många som hittar till denna artikel ska bygga en pool. Om man gör det samtidigt som man bygger poolen har man en stor möjlighet att de båda konstruktionerna kan stötta upp varandra. Altanen kan fästas in i poolen om poolsystemet tillåter det, då får man två stabila konstruktioner som samverkar. Annars kan det t.ex. vara svårt att ha plintar nära en pool. Då får man svårt att packa den marken/makadam eller liknande och riskerar vid paddning att poolen skadas. En pool som tål att fästa in altanen behöver inte ha plintarna placerade nära poolen.
Storlek på altanen
En vanlig fråga är vilken storlek man ska ha på altanen. Här följer några tips när du ska bestämma storlek för altanen.
1. Gör inte altanen för liten
Ett generellt tips är att man använder altanen betydligt mer än gräsmattan. Gör därför altanen lite större än du först tänkt. Efterhand kommer man på mer saker som man vill ha på altanen. Det är bra att skissa upp och möblera på papper innan du bestämmer storleken.
2. Vad ska få plats på altanen
Inred altanen i ditt huvud. Hur ska din altan se ut? Vad ska du ha för inredning? Här är några detaljer som man kan vilka ha:
- altanbord
- altanstolar
- blommor och krukor
- utegrill
- solstolar
- utedusch
- utekök
Omgivningens begränsningar styr
Det är ofta omgivningen som sätter begränsningar för hur altanen ska se ut. Det kan röra sig om husväggar, tomtgränser, träd och andra växter som sätter begränsning för hur din altan kan utformas.
Skapa altangrunden med plintar
Du har ett antal val att skapa fundamenten som ska hålla altanen på plats. Det vanligaste valet är att sätta upp plintar. Vill du använda plintar så har du två val. Du kan antingen gjuta plintar eller köpa färdiga plintar. Det är tycke och smak men enklast är nog att köpa färdiga plintar. Gärna med ställbar höjd så du kan justera höjderna utan att behöva höja och sänka hela plinten. Då sparar du mycket tid.
Mät ut höjderna så plintarna ska hamna på exakt rätt nivå
Att få till en bra altan är ett tålamodskrävande arbete. Om du inte mäter ut altanens grund på ett bra sätt kommer du få problem med hela altanprojektet.
Gräv ut för plintarna
Ta en spade och gräv ner till den önskade nivån.
Lägg eventuellt ut lite dränerande material i plintgroparna
Om du vill att ditt altangrundbygge ska vara extra stabilt och inte påverkas av nederbörd och sättningar i framtiden kan det vara bra att lägga lite dränerande material i botten av gropen. Detta är inget måste men dränerande material såsom makadam låser sig när man packar det och blir otroligt stabilt som undergrund.
Lägg ner betongplintarna i gropen
Ställ ner betongplinten i gropen och fyll igen hålet. Packa marken ordentligt så plintarna inte rör sig. Detta är framförallt för att låsa plintarna tills regelsystemet finns på plats. När väl reglarna är på plats så låser de allesamman fast varandra och bildar en mycket stabil konstruktion.
Skapa altangrund med markskruv
Markskruven har kommit starkt på senare år. Det är ett smidigt sätt att lägga grunden för din altan. Antigen kan du köpa skruv i bygghandeln och skruva själv eller anlita företag som sätter markskruven åt dig.
Bygga altanen själv eller anlita hantverkare
Det finns flera målgrupper som vill bygga altan.
- de som vill lägga ut allt arbete och bara få jobbet gjort
- de som vill göra allt arbete själv
- de som vill göra vissa delar av en altan själv
Det är få projekt som är så greppbara som att bygga en altan. Och det är få projekt som är så enkla, men det är mycket jobb. Räkna på om hur mycket pengar du kan spara om du gör arbetet själv, kanske har du möjlighet att ta tjänstledigt en vecka för att bygga altanen. Det är många gånger lönsamt att göra det själv är att betala med skattade pengar. Denna artikel riktar sig till dig som vill veta vilken av dessa grupper du tillhör och vilka val som du kan göra när du är av en viss typ.
Lägga ut allt arbete och bara få jobbet gjort
En viss målgrupp är de som bara vill ha hjälp med hela altanprojektet. Då handlar projektet väldigt mycket om att jobba med vissa saker.
- Hur blir du en bra beställare. Vilka frågor gör att du får en bättre slutprodukt.
- Hur anpassar du projektet efter din egen förmåga att bygga endel själv
Rekommendation:
- Ta in många offerter, minst tre stycken
- Be om referenser
- Skriv ett avtal, trygghet för båda parter
- Kolla upp att du får ROT
- Tänk på projektet som om du skulle göra det själv. Vilka steg skulle spara tid för dig. Sannolikheten att det spar tid för byggaren är också stor.
Göra delar själv
Det finns delar du skulle kunna lägga ut som är jobbigt eller svårt. T.ex. markskruv är ett hett tips. Ta dit någon som sätter alla markskruvar skulle kunna vara en bra avgränsning. Då har du ett relativt enkelt och inte särskilt tungt jobb kvar.
Om du vill hjälpa till men bara med de enkla sakerna.
Rekommendation:
- Gör de delar själv som attraherar dig.
- Att måtta i höjdled är komplext. Kan behöva erfarna hantverkare för att få detta rätt, alternativt köp in bra produkter som förenklar. Det går även att hyra dyr utrustning. Som vi nämnde ovan kan markskruv vara ett exempel på lösning som går fort, man betalar för en lösning och får en färdig ”grund” i våg för altanen
Genomföra allt arbete själv
Detta alternativ är givetvis det billigaste men också det mest krävande. Det vi vill poängtera med detta alternativ är att verkligen investera i lite bättre lösningar som är mer genomtänkte men som ger dig som bygger altanen ett enklare projekt. Det tydligaste exemplet är kanske att köpa en dyrare plint men som är ställbara. Det gör att du inte måste lyckas till 100% med höjdnivåer i markarbetet som ett proffs måste göra med vanliga plintar.
Rekommendation:
- Ta reda på vilka val av material (och kanske pool) som gör att du får ett enklare projekt.
- Betala gärna för lite bättre smartare produkter men som säkrar projektets kvalitet. Exempel kan vara höj och sänkbara infästningar på betongplintar. Gör det enklare att väga av regelhöjderna sen.
Inspiration inför altanbygget
Här hittar du inspiration för altanbygget. Maila oss gärna era altanbyggen (speciellt om du har en pool) så kommer vi lägga ut detta här.
- Inspiration för att bygga altantak
- Inspiration för altantrappor
- Inspiration för val av altanvirke
Poolen på bilden är relativt liten men visar hur man kan arbeta med nivåskillnader på sin tomt.
Genom att höja upp poolen kan du få en härlig känsla som också kan vara bra ur ett byggentreprenad perspektiv. Du behöver inte gräva lika djupt.
Trappan är gjord i stavar vilket skapar en kontrast mot den övriga altanen. Genom att arbeta med olika typer av storlekar av samma material som dessutom ligger i olika nivåer på altanen så fås en annan känsla.
Vi vet alla hur viktigt det är med belysning. Här är det viktigt redan tidigt i projektet att planera för eldragningar i marken när markarbetet pågår. Det är jobbigt att behöva gräva upp en gräsmatta efter att markarbetet är klart. Vi har gjort det och man ångrar sig djupt ibland.
Det är också viktigt att tänka in vilken rumskänsla man vill ha när man planerar sin belysning för altanen och poolen. Belysning förlänger djupet på tomten. Du får en tomt som upplevs mycket djupare om man sätter punktbelysning i tomtens ända för att exempelvis lysa på ett träd eller längs en vägg som på bilden.
Hur ser altanen ut i mörker med belysning applicerad på sig. Ska du ha belysning infälld i altanen, eller under kanterna.
Genom att planera för växtligheten redan innan blir altanen enklare att få till när den väl är byggd. I kombination med belysning kan det bli riktigt häftigt.
Färgvalen kring poolen och i materialvalen
Vilken färg ger poolen ifrån sig. Kontrasten mot altanen vill man jobba med när man planerar altanen och poolen i kombination. De flesta pooler är blå. Därför gör sig riktigt mörkt rödfärgat trä sämre anser vi än normalt trä.
Trevliga funktioner att tänka igenom
Som husägare har vi märkt att vissa funktioner är värda att fundera igenom då de under rätt omständigheter adderar stort värde.
- tillgång på vatten ute i trädgården
- utekök
Har du nära till ett kök eller hade du uppskattat tillgång till vatten i ditt utekök. Tänk då på att kunna stänga av vattnet över vintern så det inte fryser.
Altantak för ökad trivsel och utnyttjande
Ett altantak kan göra stor skillnad för dig som ska bygga altan. Både hur du kan använda altanen men också rent estetiskt kan det bli väldigt snyggt.
Kring taket finns mycket att inspireras av och ta ställning till. Val av typ av tak är det första du kan fundera över.
- glastak
- träbjälklag/pergola
- plasttak
Glastak släpper igenom ljus men stoppar ändå nederbörd och nerfall. Det gör att många vill bygga med glastak.
Det som gör att många kanske tvekar inför att skaffa altantak av glas på sin altan är att de inte vill se skräpet som ligger ovanpå taket. Det finns dock glastak som är smutsavvisande.
En stor fördel med glastaket är givetvis ljuset men kanske också dess nackdel. Det kan vara rätt skönt att kunna sitta i skugga också ibland. Tänk därför igenom hur du förlägger din altan så den får bra fördelning mellan skugga och sol i alla riktningar.
Inspiration altantak med fritt träbjälklag/pergola
Att ha fria träbjälkar är vackert och tilltalande. Men nackdelen är ju att man saknar tak om det regnar exempelvis.
Plasttak är betydligt billigare än glastak men ger inte heller samma finish. Det är bara tycke och smal samt budget. Det finns olika plasttak som vi kommer fördjupa oss i över tid i denna artikel.