bygga pool själv

Betongpool – pris och hur du bygger en pool i betong

Det finns många sätt att bygga en betongpool på, och det det finns många olika poolsystem som betår av mer eller mindre betong. Här går vi igenom de vanligaste poolstommarna som kvalar in som betongpool.

Alla poolstommar listade i denna artikel är lämpade för självbyggare. Grunden är ungefär samma för alla poolstommar, och innehåller ungefär lika mycket betong. Mängden betong i själva poolstommen varierar däremot en hel del beroende på lösning. Tänk på att alltid jämföra totalpriset, inklusive betong, armering, liner och trappa. Om du inte vill bygga själv men ändå komma ner i pris är det möjligt att anlita polacker för hjälp med att bygga och gjuta betongpoolen. De är ofta mycket duktiga på att gjuta och har god vana att arbeta med cement.

Pris betongpool

Priset för själva stommen inklusive betongen skiljer en del. Läs mer vår prisjämförelse i vår bygga pool guide. Priset ligger på mellan 50 000 – 80 000 kr, och för den solida betongstommen är priset ännu högre. Priset varierar en del beroende på priset för betongbilen och hur tillgänglig din pool är.

Läs hela vår sammanställning och jämförelse av olika poolstommar här

1) Thermopool

thermopool poolstomme

Detta är en bra poolstomme som funnits länge på marknaden. Det är en av marknadens stabilaste poolstommar eftersom man har relativt mycket betong i väggarna. Den är också väl isolerad. Poolväggarna byggs på en poolgrund.
Systemet fungerar både för fristående och nergrävd pool. Dock behöver man läsa in sig lite mer om poolen ska byggas som fristående, kolla med din återförsäljare. Blocken som stommen byggs upp av ser ut som stora legobitar som är lite drygt en meter långa. När hela poolstommen är färdigbyggd fylls den med betong. Man gör själv hål för breddavlopp, insprut och lampor genom att såga ut i blocken. Många gånger finns ingen tillhörade gaveltrappa, utan den får man bygga själv. Det gör man enkelt med till exempel Leca.

2) Tjällden pool

tjällden pool
Gjuten isolerad poolstomme

Denna pool är genomtänkt som ett byggsystem för den som ska bygga själv. Systemet är komplett inklusive poolgrunden som gör det enkelt för byggare och privatpersoner att bygga poolen. De isolerande väggblocken har ett fiberarmerat ytskikt vilket gör blocken mycket starka. De 300 mm tjocka väggarna av cellplast gör poolen till den mest välisolerade på marknaden idag.

Du kan köpa hela poolen från leverantören och sedan bygger du ihop det utifrån deras monteringsanvisningar. Monteringen upplevs av många som enkel eftersom poolstommen består av färdiga poolblock som monteras bredvid varandra. Sedan gjuts en betongpelare mellan blocken. Systemet fungerar både för fristående och nergrävd pool och har då olika konstruktion för de olika fallen. En fristående pool har 0,5 meters block vilket gör att man får fler ”betongpelare” som ökar poolens styrka. Poolblocken kan beställas med färdiga urtag för lampor, breddavlopp och inlopp vilket gör att du inte behöver göra hålen själv. Det finns färdig gaveltrappa som passar till dessa pooler.

3) Leca Block

En murad pool av Leca Block eller Isoblock ger dig en trygg, stabil och flexibel swimmingpool, där materialet i poolstommen är  anpassat för att klara av miljön under mark. Systemet har länga använts vid hus och markanläggningar. Blocken är 300 mm breda och byggs ihop på liknande sätt som Thermopool, d.v.s. bit för bit läggs på plats. Fördelen med små block är att du kan forma och anpassa poolen precis som du vill ha den eller efter trädgårdens begränsningar. Den fungerar även som ovanmarkpool.
Man gör själv hål för breddavlopp, insprut och lampor genom att såga ut hål i blocken. Blocken är solida vilket kan kräva specialverktyg. Gaveltrappan bygger man själv med Lecablock. Det är viktigt att ha en konstruktionsritning där laster och infästningar har räknats på för att få en stark och hållbar konstruktion.

4) Solid betongpool

Det finns även varianter av poolstommar som är helgjutna i betong, rakt igenom. Beroende på tjocklek kan dessa pooler vara de mest robusta och starka som finns, men kan även vara överdimensionerade. Betong är dyrt att framställa, både i kronor samt ur ett klimat och CO2 perspektiv. Därför bör man inte använda mer betong än vad som är nödvändigt för att uppnå en stark konstruktion.

Det finns leverantörer som levererar fabriksgjutna poolblock som lyfts på plats med kranbil. När stommen är på plats gjuts grunden. Prislappen för den här typ av pool är dyrare än alternativen ovan.

  • Mängd betong stommen 4×8 meter pool: > 5 m3

Fler alternativ på väg in på marknaden?

Det har kommit flera alternativ med poolisolerblock de senaste åren. Det är en reaktion på att kunderna alltmer efterfrågar isolerade pooler som är robusta och har lång livslängd. Flertalet av dem är mer lämpade för vana poolbyggare, och är inte att betrakta som kompletta poolbyggsystem. Grunden ingår ofta inte, armering måste beställas separat. Hål för urtag till vatten och belysning måste göras själv, etc. Det varierar även hur mycket isolerande blocken är.

Har du en duktig  och noggrann byggare så fungerar de utmärkt, men de behöver säkert läsa in sig på systemet. Samma gäller om du bygger själv, dock ställer det ännu högre krav på monteringsanvisningarna. Hittar du något av dessa som du enkelt kan bygga själv återkom och berätta gärna för oss.