Skötsel av din pool – 5 bra tillbehör

Att som villaägare ha en pool i trädgården innebär för många lyx och avkoppling. Tänk dig att vakna upp på morgonen och börja dagen med lite motionssim eller varför inte ta ett bad när man känner sig stressad och bara vill koppla av för en liten stund. Men eftersom att det är viktigt att hålla vattnet rent och hygieniskt krävs det ett regelbundet underhåll och skötsel av poolen. Nedan följer några tillbehör till en bra skötsel av poolen:

  • Ett välfungerande reningssystem
  • Kemisk rening
  • Sandfilter
  • Pooldammsugning
  • Vinterstänga poolen

Ett välfungerande reningssystem

För att få ett rent och balanserat vatten krävs ett ordentligt reningssystem i poolen. Det är en väldigt effektiv mekanisk rening som hjälper till med exempelvis filtrering, bottenrengöring och övrig städning kring poolen. I cirkulationssystemet kan det ingå bräddavlopp, reningsverk i form av pump med sandfilter, vattenrening med UV-C ljus, poolvärmepump, solfångare, elvärme, värmeväxlare och inlopp.

Kemisk rening

Mikroorganismer såsom exempelvis parasiter, alger, virus och andra bakterier trivs i poolen och för att hålla vattnet rent från dessa kan det ibland behövas en kemisk rening. Det är mycket vanligt att man tillsätter klortabletter, klorpuckar eller pulver i vattnet och detta eftersom att det är ett väldigt effektivt sätt att desinficera poolvattnet med. Till att börja med undersöker man vattnet och dess pH-värde. Är vattnet klart och ofärgat behövs ingen kemisk rening, om man däremot märker att det är missfärgat kan man testa pH-värdet innan man sätter igång med klorbehandlingen.

Sandfilter

Sandfiltret tillhör som tidigare nämnts reningssystemet. Den har till uppgift att hålla vattnet rent och fräscht och detta genom att ta bort partiklar såsom hud, hår, löv och smink som kan förorena vattnet. Denna typ av rening är också den man kallar för den mekaniska reningen.

Pooldammsugning

Ibland kan de vara svårt att avlägsna skräp som ligger på botten av poolen, men tack vare en så kallad bottensug fungerar det faktiskt. Bottensugen innehåller en slang och teleskopstång. Man kopplar slangen till bräddavloppen och det är på detta sätt som man får en sugkraft. När man arbetar med pooldammsugning är det bra att tänka på att man inte låter luft komma in i systemet och detta för att kunna uppnå en så maximal rengöring som möjligt.

Vinterstänga poolen

När badsäsongen är över för i år är det dags att vinterstänga poolen. Det man bör göra är att noggrant rengöra och kontrollera vattnet genom bottensugen och undersöka pH nivån. Ibland kan det även vara bra att tillsätta klor och annat algmedel, men då är det viktigt att man låter cirkulationen gå i minst 12 timmar. Nästa steg är att tömma värmepumpen och övriga delar och sist men inte minst plocka in eventuella ventiler. När man är klar med rengöringen och tömt samtliga ventiler i poolen bör man komplettera med övertäckning och detta för att minimera skador vid för hög belastning av snö.