pooldamsugare

Pris och jämförelse av pooldammsugare och poolrobot

Att städa poolen är ett måste för att få en ren och behaglig känsla när man badar. Sand och annat skräp som inte flyter och fastnar i bräddavloppet hamnar på botten av poolen och måste dammsugas upp. Antigen gör man det själv med en pooldammsugare eller låter man en poolrobot sköta jobbet. Idag får man en bra poolrobot för en överkomlig peng.

Vad ska du tänka på vid val av poolrobot eller pooldammsugare

Pooldammsugare har alla olika egenskaper och prestanda och därmed också olika pris. En av egenskaperna är att de automatiska som går längs botten och dammsuger kallas för poolrobotar.

Olika produkter och tillverkare av poolrobotar och pooldammsugare

Tillverkare- ModellProdukttypBeskrivningCirkapris
Hayward – Magic CleanPoolrobotAnsluts till poolens bräddavlopp
SmartPool – SmartCleanPoolrobotBeskrivning5 000 kr
Hayward – SharkVac XL, eVacPoolrobotBeskrivning14 000 kr
Baracuda – Kontiki 2Manuell dammsugareBeskrivning1 600

Fördelar med poolrobotar

 • Poolen blir ren
 • Cirkulationen i poolen ökar då poolroboten rör upp vatten från botten samtidigt som den rengör poolen
 • Genom en ökad cirkulation så minskar behovet av kemiska tillsatser för rengöring
 • Poolroboten har oftast eget filter och spar därför på poolens filter

Poolrobotar och säkerhet

 • Bada aldrig när poolroboten är igång i poolen
 • När roboten används så får man absolut inte öppna styrkonsolen

Bra tips för poolrobotar

 • Alla poolrobotar passar inte för alla pooler. Dels kan det röra sig om att poolen har ytor som poolroboten inte kommer åt. Dessutom kan vissa poolliners göra att roboten inte mår så bra och vice versa. Kontrollera att din liner klarar av din påtänkta poolrobot. Om du har grus eller ojämnheter i linern så kan din vinylliner också påverkas enligt olika tillverkare. Nu är det amerikanska företag som friskriver sig från allt som skriver dessa instruktioner. Men det kan ju vara bra att se till att poolen inte har ojämnheter som gör att man får anvisningar i linern. Dessa anvisningar kan leda till att linern slits extra där och till slut går sönder.
 • Poolrobotar är gjorda för att vistas i vatten som inte har ett pH som avviker alltför mycket från det normala i en pool.
 • Se till att använda poolrobotarna eller pooldammsugarna ofta. Då blir filtret mindre täppt med skräp. Din pool kommer dessutom att vara härligare att bada i.
 • Använd poolrobotar för att dammsuga botten. Inte för att avlägnsa stora mängder löv och liknande. Det gör man för hand.
 • Var rädd om roboten. Exempelvis är det bra om poolen är tömd på leksaker och andra saker som kan ligga i poolen. Annars riskerar poolroboten att suga sönder både sig själv och de objekt den får tag i.
 • Ett vanligt problem är att poolroboten påverkas av att kabeln till roboten är trasslig. Se till att kabeln är utdragen innan användning.

Alla har olika behov av poolrobotar

För många poolägare är en poolrobot helt onödigt medan andra upplever det som en stor lyx. Det vi erfarenhetsmässigt ser är att villaområden med mycket växtlighet leder till större behov av rengöring av poolen. I dessa områden är poolrobotar perfekta.