Vanligaste djupet på en markpool

Idag väljer många husägare att ha en den tilltalande markpoolen som swimmingpool just eftersom att den går i nivå och integreras med tomten på ett naturligt sätt, men också för att den i jämförelse med övriga poolalternativ anses ta minst plats. Markpoolen som är den mest sålda poolen i Sverige är en snygg och exklusiv swimmingpool och har generellt både bättre utrustning och längre livslängd än exempelvis ovanmarkspoolen. Det finns många olika typer av poolvarianter och markpoolen är en utav de mer klassiska alternativen, då den precis som namnet antyder är nedgrävd i marken.

Storlek, form och djup upp till var och en

När det gäller storlek och djup på en markpool finns det på marknaden idag väldigt många olika alternativ att välja mellan. Formen och storleken bestäms förstås av den egna smaken, tomtens utseende och även budgeten. Idag finns det stora möjligheter att skräddarsy poolen och i stort sett få den i vilken, storlek, längd, bredd och djup som helst då många leverantörer anpassar sig efter personliga behov. Vad som passar än själv beror självklart på vad man vill få ut utav sin pool och därför bör man ta i beaktning vad poolen ska användas till. Markpoolen är med andra ord en väldigt flexibel pool och därför kan alla familjer få den mest ultimata poolen.

Standardpoolen 8 meter lång, 4 meter bred och 1,5 meter djup

Det allra vanligaste alternativet som många väljer är dock den rektangulära standardmarkpoolen som mäter 4 gånger 8 meter och ett djup på 1,5 meter. Denna storlek och längd på poolen brukar många tycka är bra och passar de flesta villatomter. Det är också tillräckligt långt för att simma några tag. Storlekar såsom 3 x 6 meter och 5 x 10 meter är också vanligt förekommande storlekar på en markpool.

Större pool driver kostnader – men skapar ”poolkvalitet”

Självfallet blir det större kostnader såsom exempelvis värme- och kemikalie kostnader om man väljer att en större pool. Om man exempelvis gillar att dyka och därför planerar att ha en trampolin, bör markpoolen vara något djupare av säkerhetsskäll. Den bör minst vara 230 centimeter i mitten av poolen och detta är ett måste för att undvika skador vid dykningen. Planerar man att bara ha swimmingpoolen som ett vanligt bad och lek brukar man rekommendera ett vattendjup på ungefär 110-140 centimeter. Ett baddjup på ungefär 1,5 meter tycker många är lagom, det är inte för mycket och heller inte för lite och med denna jämnlika pool funkar det att enkelt dyka från poolkanten. Med detta djup kan man självklart också både simma och stå med huvudet ovanför vattenytan.
Om man har barn i familjen som också vill bada och leka kan det vara bra att i poolen både ha en mer grundare och djupare del i mitten och i längs med kortsidan ha en pooltrappa.