lamelltäcke lamellskydd

Lamelltäcke eller lamellskydd till poolen

Det finns en uppsjö av olika pooltäcken på marknaden. Här tittar vi närmare på varianten som kallas för lamelltäcke eller lamellskydd. Lamellskydd är ett stilrent poolskydd som, till skillnad från poltäcket som ligger ovanför vattnet, flyter direkt på vattenytan. Lamelltäcket har luftkuddar i sig och finns i två varianter som vi beskriver nedan. Generellt passar lamellskydd bäst för tomter där man inte har så mycket nedfall, då löv gärna klibbar fast i lamelltäcket.

Det finns två varianter av lamelltäcken, där rullens konstruktion antigen är ovan mark eller nersänkt i poolen vilket vi går igenom nedan.

Lamellskydd med rulle ovan mark

Fördelar

 • Billigare
 • Enklare att installera – ställning direkt på trädäck
 • Enklare att rengöra och man drar inte ner smuts i vattnet igen

Nackdelar

 • Rullen syns – inte alltid lika snyggt. Stör den utsiktslinjen eller inte?

Exempel på lamelltäcke ovan mark från Gullberg Jansson:
Walu roll junior

Lamellskydd med rulle nersänkt i poolen

lamellskydd pool

Förutsättningar

 • Rullen ska avskiljas från poolen
 • Byggs antingen som en fast kista eller så kan lamellleverantörerna erbjuda en lös plastskiva som hänger från en bom. Då slipper man bygga för hand.

Fördelar fasta kistan

 • Får en fast vägg att sparka ifrån inne i poolen. Den andra är lös och ranglig

Nackdelar fasta kistan

 • Rengöring
 • Platssvetsad liner är ofta ett krav

Fördelar med lösa skivan

 • Enkel installation då den bara hänger
 • Smuts som dras ner i poolen kommer ut i pooolen igen och kan rengöras enklare.

Nackdelar med lösa skivan

 • Skivan finns i begränsat antal färger, oftast vit. Därmed oftast inte samma färg som poolen. Det vill säga en gavel i poolen får en annan färg.
 • Man kan inte sparka ifrån mot denna vägg. Detta då skivan INTE är förankrad

Exempel på poolskydd nersänkt i poolen från Gullberg Jansson
Walu roll axio

Rengöring av Lamelltäcke

Lamelltäcken kommer att bli smutsiga. Val av färg kan påverka hur synlig smutsen är, men tyvärr är det oundvikligt. Detta gör att Lamelltäcken kräver rengöring, från smuts så som löv, grus, gräs, fallfrukter mm. Rekommendationen är därmed att lamellerna skall skrubbas och borstas emellanåt. Detta görs enklast medans täcket rullas in, så att man kan spola och borsta bort smutsen utan att det faller ner i poolvattnet. Detta gäller främst för lamelltäcke ovanför mark. För nedsänkt lamelltäcke kommer smutsen söka sig till kammaren, som därmed behöver tömmas och tvättas emellanåt.

En fördel med lamelltäcke är att det kan hjälpa till att rengöra vattenlinjen. Det finns idag lamelltäcken som kommer med borstar. Då täcket flyter på vattenytan, så borstas vattenlinjen varje gång täcket rullas ut eller in.

Lamelltäcke under mark och platssvetsad liner

För lamelltäcken med rullen förvarad under marken i en kista, så sätter det högre krav på liner och dess passform. Iom att man skapar hålrum under mark, så blir det svårare att få en bra passform på en fabrikssydd liner. En fabrikssydd liner monteras med en snap in list vid toppen av poolstommen, varpå vattentrycket sedan håller resten av linern på plats. Detta kan ge komplikationer om man önskar lamelltäcke under mark, med risk för sämre passform på linern. En platssvetsad liner fästs direkt på stommen efter önskad passform, och kan därmed fästas exakt inne i kammaren för lamellrullen, varpå hela linern får en bättre passform.