Pooltak – för och nackdelar samt priser

Ett pooltak är en dyr investering och kan vara den del i hela poollösningen som kostar mest. Valen är många. Vi går igenom vad du bör tänka på inför ditt köp.

Pooltak har blivit alltmer populärare, speciellt de som köpt pool och alltmer ser poolen som ett smycke i sin trädgård. Det lockar att ha ett finare poolskydd än till exempel rolltopsen. Ett pooltak är ett mycket bra poolskydd sett ur flera perspektiv (se nedan). Nackdelen är att det är dyrt. Priset för ett pooltak varierar från cirka 30 000 kr för de enklaste modellerna till över 150 000 kr för de mer avancerade.

Pooltakets funktion

Oavsett pooltak fyller de samma funktion. Ett pooltak består vanligtvis av ett antal olika sektioner som går att skjuta fram och tillbaka över poolen på skenor.

  • sänker uppvärmningskostnaderna
  • skyddar mot löv och skräp
  • minimerar underhåll
  • uppfyller lagen om krav på poolskydd
  • uppvärmningskälla som värmer upp poolen
  • förlänger badsäsongen (gäller fullhöjd)
  • bada oavsett väder (gäller fullhöjd)
  • förhindrar sänkning av pH värdet från regnvatten

Ett pooltak hindrar effektivt att värmen från poolvattnet strålar ut i luften. Pooltaket består vanligtvis av genomskinlig klarplast eller matt kanalplast, polykarbonatplast. Plasten finns i olika tjocklekar, vanligast är mellan 4 – 10 mm. Det rekommenderas att plasten är UV-behandlad på båda sidor för att förhindra missfärgning och förkortad livslängd. Även plexiglas förekommer som material i pooltaken.

Isoleringsförmågan i plasten fungerar effektivt och sänker på så vis uppvärmningskostnaderna för poolen med så mycket som 30-40% jämfört med att inte på något poolskydd. Hur väl pooltaket isolerar definieras av plastens U-värde. Ju lägre värde desto mer isolerar taket. Ett bra pooltak har ett U-värde på under 3. Jämfört med till exempel ett 50 mm tak för uterum ligger de på runt 0.8.

Förutom plånboken spar pooltaket alltså även på miljön. En solig dag värmer dessutom pooltaket upp poolvattnet, enligt tillverkarna upp till åtta grader på en dag.

Pooltaket skyddar även poolen från löv, insekter och annat som annars hamnar i poolen vilket gör att underhållet blir minimalt samt att bräddavloppets filter ej behöver tömmas lika ofta.

Pooltak tar mer plats än andra poolskydd. Vanligt är att det behövs cirka 2 meter bakom poolen för att helt kunna skjuta av pooltaket från poolen, vilket man vill kunna göra för att få en helt öppen känsla i poolen.

Val av pooltak

Gullberg & Janssons populära pooltak Nova Comfort

Det finns många tillverkare och olika produkter på marknaden. Nova Comfort är Nordens mest sålda pooltak, och tillverkas av Gullberg Jansson. Läs mer om Nova Comfort från G&J.

Det finns olika aspekter att ta ställning till när du ska välja pooltak. De dyrare alternativen isolerar bättre samt håller högre kvalité. Tänk på följande inför valet

Höga eller låga

Det finns höga respektive låga pooltak. Skillnaden är att i de höga kan du bada och samtidigt ha skyddet på. På så vis förlänger du badsäsongen eftersom luften är varm under pooltaket. Det blir som ett stort härligt poolrum som kan användas när det är kallare eller busväder ute.

Kvalité

Plasten i pooltaket är av olika kvalité för olika pooltak. De bästa lösningarna är tjockare och därmed också mer välisolerade. Det är som med mycket annat, bra hög kvalite kostar mer. Finish på skenor, lås, aluminiumramen med mera skiljer också i kvalité. Till exempel vill man ha rostfria detaljer på skruvar och övriga infästningsdetaljer.

Funktion

Det finns er rad olika funktioner att ta ställning till. Vill du ha fast monterat eller kunna skjuta bort taket. Ska pooltaket vara låsbart eller inte? Lätt att öppna och stänga? Hur stor last ska taket klara, ett tjockt tak klarar högra last. Ska det gå att skjuta förbi hela poolen eller inte.

Bygga ihop taket själv eller köpa färdigmonterat

Tänk på att ett pooltak nästan är en byggnad i sig. Det är relativt komplext att bygga ihop ett pooltak. Många poolleverantörer väljer därför att bara sälja färdigmonterade pooltak eftersom de är så komplexa.

Att tänka på vid leverans

Det man ska veta med färdigmonterade pooltak är att de är ganska skrymmande. Vid hemleveransen kan avlastningen kräva lite mankraft. Oftast har man manuell avlastning och då kan det krävas mellan 4-6 personer för att ta emot pooltaket och för att bära av taket. Fraktbolag kan oftast inte utlova exakta tider för leveransen så därför levereras normalt pooltak med ett tidsfönster på t.ex. 2-4 timmar. Detta är för många lite problematiskt att ha 4-6 personer standby en hel förmiddag. Ett alternativ är att beställa pooltaket till platsen när man ändå har hantverkare på plats som bygger poolen. Ett tredje alternativ är avlastning med kranbil, men denna omlastning kostar lite extra.